Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatgyakorlat a győri ezrednél

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2020. április 25. 8:16

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alaprendeltetéséből, valamint az egészségügyi veszélyhelyzet kezeléséből adódó feladatai ellátása mellett nagy hangsúlyt fektet a jövő légvédelmi rakétás honvédeinek szakmai képzésére is.

1596078489

Mi sem példázza ezt jobban, minthogy jelenleg – az Acélkocka felkészítéssel párhuzamosan – altisztjelölteknek biztosít csapatgyakorlatot a győri egység, melynek keretében a hallgatók első kézből szerezhetik meg a majdani hivatásuk ellátásához nélkülözhetetlenül szükséges szakmai ismeretek alapjait. Az MH Altiszti Akadémia kétéves, modulrendszerű képzésében részt vevő, légvédelmi rakéta szakos, másodéves hallgatók Berecz Tihamér százados, oktatótiszt vezetésével kezdték meg gyakorlatukat a likócsi bázison. A helyszín nem ismeretlen az altisztjelöltek számára, hiszen tanulmányaik kezdetén már eltöltöttek néhány hetet a Rába parti város alakulatánál, most pedig három hónap áll rendelkezésükre, hogy a rendszeresített légvédelmi rakétakomplexumok főbb adatait, alkalmazásuk rendszabályait, valamint a hozzájuk kapcsolódó harcászati- és technikai tudnivalókat elsajátítsák.

1596078489

A végzős hallgatók a csapatgyakorlat során megismerkednek a harci-technikai eszközök üzemeltetése közben betartandó biztonsági, tűzvédelmi, munkavédelmi és környezetvédelmi rendszabályokkal, mind a MISTRAL, mind pedig a KUB légvédelmi rakétarendszer vonatkozásában megtanulják a kezelői alapismereteket, részt vesznek szakharcászati foglalkozásokon, de radartechnikai és tűzelosztói tudásanyagra is szert tesznek.

1596078490

Mivel az őrmesteri rendfokozat várományosai utolsó félévüket kezdték meg képzőintézményükben, a tét nem kicsi számukra, hiszen a nyáron esedékes záróvizsgán már önállóan kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Ugyan az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái tanulni nem tudnak a hallgatók helyett, de szakmai ismereteik legjavát megosztva minden segítséget megadnak az eredményes helytálláshoz.

1596078490
Címkékgyakorlat