Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatornázás közben találták meg a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2013. július 30. 7:49

A 30. héten, azaz július 22−28. között 34 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1430 bejelentést kaptak.

Július 22-én Kiskunfélegyházáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Döbrentei utcában, csatornázási munkálatok közben egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezet került elő a földből. A Volter József főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkagödörben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát található. A robbanóeszközt a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Július 25-én Fonyódon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az alsóbélatelepi szabad strandon egy POMZ−2 típusú, szovjet gyártmányú repeszaknát találtak. A robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Július 26-án Nagykanizsáról érkezett a bejelentés, hogy az Ady Endre utcai szennyvíztelepen egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránátnak azonosította a robbanótestet, amit a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Július 28-án Balatonszemesre vonultak a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel a Hullám utcai szabad strandon egy világháborús aknát találtak. A robbanószerkezetet a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.