Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csendes Kelet – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 18. 6:57

Immár ötödik évébe lépett a Nagy Háború 1918-ban, melynek első jelentősebb eseménye a breszt-litovszki béke volt; e szerződés aláírásával Oroszország hivatalosan is kivált a harcokból.

1599181998
Az 1917. július–augusztusi, kudarcba fulladt Kerenszkij-offenzíva után az orosz haderő tulajdonképpen már nem bonyolódott összecsapásokba. A november 7-i forradalom után alakult kormány nem akarta folytatni a háborút, s a hónap során többször is fegyverszüneti tárgyalásra tett javaslatot a harcoló feleknek. Szövetségeseik, az antantországok hivatalosan nem reagáltak a felhívásra, a központi hatalmak (Németország, az Osztrák–Magyar Monarchia, Bulgária, Törökország) azonban válaszoltak, s utóbbiakkal 1917. december 3-án, Breszt-Litovszkban, a német keleti főparancsnokság székhelyén el is kezdődtek a megbeszélések. A katonák alkotta német küldöttséget Max Hoffmann tábornok, a keleten harcoló német csapatok legfelsőbb parancsnokának (Ober Ost) képviselője vezette. Az orosz delegáció élén Adolf Abramovics Joffe állt, míg a tagok túlnyomóan civilek voltak, és a csoport összetétele tükrözte az új hatalom jellegét.

Egy ide, egy oda

A tárgyalások első eredménye már december 5-én megszületett: a felek aláírták az ideiglenes, tíznapos (december 7-től 17-ig tartó) fegyvernyugvásról szóló egyezményt, amely az egész keleti és az ázsiai orosz–török hadszíntérre vonatkozott. Ez a német szándékoknak felelt meg, mert ők rövid fegyverszünetet akartak, hogy az oroszokat ezzel is a minél előbbi különbékére kényszerítsék. A Joffe vezette küldöttségnek azonban december 15-én sikerült tető alá hoznia egy hosszabb érvényű fegyverszüneti megállapodást; úgy gondolták, ez megteremtheti a feltételeket az általános béketárgyalásokhoz. Az újabb szerződés az 1917. december 17. és az 1918. január 14. közötti időszakra, tehát huszonnyolc napra terjedt ki, egyúttal tartalmazta azt is, hogy ha hét nappal a lejárat előtt egyik fél sem mondja fel az egyezséget, akkor az automatikusan meghosszabbodik mindaddig, amíg az érintettek valamelyike érvénytelennek nem nyilvánítja a dokumentumot. Ez utóbbi lépést követően hét nappal újraindulhatnak a harci cselekmények.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 16-án, pénteken megjelent számában!)