Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csibészes katonaromantika

Szöveg: Snoj Péter |  2018. május 23. 16:59

Idén ötödik alkalommal rendezik meg Kunszálláson a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált, avagy a hadinapokra járók körében csak HMFEST-ként emlegetett háromnapos programot. Az évről évre töretlen sikernek örvendő rendezvény legnagyobb erénye, hogy könnyed, mégis érdekességekkel teli formában kívánja bemutatni ezer év hadtörténelmét. A kezdetekről és az idei rendezvény izgalmas érdekességeiről Kovács Imrével, a HMFEST főszervezőjével beszélgettünk.

1599187364
A HMFEST legnagyobb erénye és vonzereje a hozzáállás, amelyet a szervezők a kezdetektől fogva vallanak. Magyarán, hogy a military parádé csibészes katonaromantikával közelíti meg a már letűnt korok és a mai modern hadviselés bemutatását. „Tudjuk jól, hogy amikor a volt katonák leülnek a tábortűz mellé, akkor két perc sem kell és az összes pozitív emlék előjön a szolgálati időkről, s a történetek hajnalig is kitartanak. Mi erre az érzésre hegyeztük ki a céljainkat, amelyek közül a legfontosabb mindig is az volt, hogy bemutassuk ezer év magyar hadtörténetét és hadviselését" – foglalja össze Kovács Imre, a HMFEST főszervezője a rendezvény ars poeticáját. Hozzáteszi, hogy már a kezdetek óta példaként tekintenek az angliai War & Peace Show-ra, amely világszerte meghatározó, méltán híres hadikulturális programsorozatnak számít.

1599187364
Kovács Imre korábban a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán harcihelikopter-pilótának tanult, így nem is kérdéses, hogy honnan ered a hadikultúra és haditechnika iránti vonzalma. Felidézve a rendezvény kezdeteit, Kunszállás polgármestere elmeséli, hogy a település történelme egészen a 13. századig nyúlik vissza. „A kunokról pedig tudjuk, hogy a magyar királyt mindig támogatták a hadviselés oldaláról" – mondja. Ezt a harcias szellemet felidézve a település lakói különleges módon ünnepelték meg 2009-ben a kun betelepítés 770. évfordulóját. Egy, a 13. századi hangulatot kölcsönző jurtatáborban folytatott beszélgetés közepette született meg egy olyan rendezvény gondolata, amely alkalmával több kor hagyományőrzői is találkozhatnának, közös kiállítást alkotva. Mint Kovács Imre fogalmaz, szó szót követett, majd a gondolat 2014-re érett meg annyira, hogy a szándék egyesületi formát öltsön. „Ekkor tűztük ki a zászlónkra azt a célt, hogy szervezzünk egy csibész katonarendezvényt, amelynek alkalmával ezer év magyar hadviselését fogjuk bemutatni."

1599187364
Minden kezdet nehéz – tartja a mondás, s ez nem volt másképp a HMFEST szervezése körül sem. Eleinte akadtak, akik kétkedve fogadták a rendezvény ötletét, ám szerencsére többen voltak azok – és számuk a mai napig folyamatosan növekszik -, akik nagy érdeklődéssel fordultak a több korszakot is felvonultató programterv felé. Az elmúlt évekre visszatekintve Kovács Imre elmondja: annak ellenére, hogy a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy a háromnapos hétvégén valamennyi történelmi korszakot bemutathassák, mindig volt egy-egy „lyuk", amely korból nem érkezett katonai hagyományőrző. Az elmúlt négy év alatt azonban a szervezők olyan adatbázist építettek fel, amelyből már könnyűszerrel tudnak különböző csapatokat meghívni, hogy az általuk bemutatott korszakot képviseljék.

Ami azonban a szervezés körüli kihívások tekintetében sosem változott, az a finanszírozás. Kunszállás polgármestere és a HMFEST főszervezője szerint egyértelműen mindig ez adott okot a legnagyobb fejtörésre, hiszen „ahhoz, hogy egy ekkora volumenű rendezvény balesetmentesen menjen végbe – hála Istennek, ez a mai napig így van és remélem, így is marad -, azért kőkeményen kell erősíteni a biztonságot személyi állományban, felszerelésekben és biztosításban. Ez óriási kihívás és nem kevés költség. Emellett nem elég kitalálni egy jó sztorit, egy ígéretes rendezvényt, azt kommunikálni is kell és a marketing az bizony csak emészti a pénzt."

1599187364
A szervezés az évek során azonban annyiban egyszerűsödött, hogy vannak már olyan folyamatok, amik mondhatni már automatikusan működnek és csak ki kell egészíteni azokat az éppen aktuális információkkal, változókkal. De egy országos, illetve az utóbbi évek óta már nemzetközi rendezvény biztonságos levezénylése továbbra is embert próbáló feladat. A siker azonban jól látható. Az elmúlt négy év során több mint 50 ezer látogató kereste fel a rendezvényt, amelyen összesen több, mint ezer hagyományőrző és gyűjtő tartott kiállítást.

Hatalmas előrelépést jelentett a HMFEST életében, amikor a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nemcsak támogatóként, de résztvevőként is megjelent a rendezvényen. Mint Kovács Imre fogalmaz: „Minden évben a honvédelmi minisztert kérjük fel fővédnöknek, Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke mellett. Nagy örömünkre szolgált, hogy minden alkalommal el is fogadták a felkérést. Hiszem, hogy az elmúlt négy év alatt bebizonyítottuk, hogy egy olyan rendezvényhez kérjük a pártfogást, ami méltó a Magyar Honvédség bemutatására is." Mint fogalmaz, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának kollégáival már-már mondhatni vérszerződést kötöttek, hiszen a toborzó katonák a kezdetektől fogva folyamatosan segítik a rendezvényt.

1599187365
„Az idei évben nagy kihívást és komoly felelősséget jelent a kerek évfordulók méltó megünneplése, de természetesen a rendezvény egyik központi témája lesz a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulója. Nagyon sok program a huszárságról fog szólni, és természetesen megemlékezünk az első világháború lezárásának századik évfordulójáról is" – emeli ki Kovács Imre. Hozzáteszi: idén a Magyar Királyi Honvéd Légierő emlékezetét is igyekeznek majd színesebben feleleveníteni. Ennek érdekében a programtervben szerepel több légibemutató is, többek között – folytatva a Magyar Honvédség korábbi hagyományát, miszerint két éve egy JAS-39 Gripen vadászgép, tavaly pedig egy Zlin 242L típusú kiképzőgép köszöntötte a rendezvény résztvevőit – a tervek szerint egy AN-26-os szállítórepülőgép tesz majd látogatást, alacsony áthúzással egybekötve.

Különleges látványt jelent majd – civil kezdeményezésnek hála – egy teljesen működőképes L-29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép légibemutatója is. Hogy még ennél is vonzóbb legyen az V. HMFEST légierővel kapcsolatos programjainak sora, beszélgetésünk alatt érkezik meg az örömhír a Készenléti Rendőrségtől, miszerint a rendőröknél rendszerben álló MD-902-es helikopterek egyike a statikus kiállítói soron egészen közelről is szemügyre vehető lesz a szombati napon.

1599187365
A HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület hosszú távú célja, hogy a HMFEST legyen Magyarország legnagyobb szárazföldi military parádéja. Mindemellett a tervek között szerepel egy olyan infrastruktúra kiépítése is a rendezvény helyszínén, ahol a járműtulajdonosok, gyűjtők akár hosszú távon is biztonságosan tárolhassák féltett kincseiket. Mindezt persze az érdeklődők számára is megtekinthető módon, annak érdekében, hogy a hadikultúra szerelmesei ne csak évente egyszer, hanem akár egész évben felkereshessék azokat a haditechnikai eszközöket, amelyekkel a HMFEST-en is találkozhatnak.

Az idén immáron második alkalommal ingyenes Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál június 8-10. között várja a téma iránt érdeklődőket Kunszálláson, a Somogyi Lovas Szabadidőközpont területén. A részletes programokról a rendezvény honlapján találhatnak további információkat.

1599187365
(Archív felvételeink az elmúlt évek fesztiváljain készültek.)