Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstalálkozóra készül a NATO

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. június 15. 16:32

Véget ért a NATO védelmi minisztereinek kétnapos, június 14–15-i brüsszeli tanácskozása, amely a Szövetség július 8–9-i varsói csúcstalálkozójának döntéseit készítette elő.

Vargha Tamás miniszterhelyettes a találkozót sikeresnek értékelte: véleménye szerint ismét bebizonyosodott, hogy a NATO rugalmas, az új biztonsági kihívásokhoz és fenyegetésekhez alkalmazkodni képes szervezet. A NATO eddig hat új parancsnokságot hozott létre keleti tagállamaiban, és az év második felében átadják a magyarországi és a szlovákiai parancsnokságot is. Előbbinek Székesfehérvár ad majd otthont. A védelmi miniszterek döntést hoztak arról, hogy a szolidaritás jegyében katonailag megerősítik a három balti szövetséges és Lengyelország védelmét. E négy szövetséges biztonságához országonként egy-egy, a NATO többi tagállama által kiállított zászlóalj-harccsoport fog hozzájárulni.

1596015306

A miniszterek áttekintették a tagországok védelmi költségvetésének alakulását is. Mint ismeretes, két évvel ezelőtt, a NATO walesi csúcstalálkozóján mindegyik szövetséges vállalta, hogy fokozatosan közelíteni fogja katonai kiadásainak a szintjét a NATO által ajánlott, a bruttó hazai össztermékhez viszonyított 2 százalékos mértékhez. Magyarország 2014-ben meg is kezdte védelmi költségvetésének tervszerű emelését, melyet azóta is következesen folytat. Ezzel hazánk a 27 többi szövetségessel összevetve a walesi vállalásokat jól teljesítő tagországok között található – emelte ki Vargha Tamás. Hozzáfűzte: a kormány éppen a múlt héten hozott határozatot arról, hogy a következő tíz évben folytatni fogja a honvédelmi költségvetés lépcsőzetes emelését, amely ezzel 2026-ra meg fogja közelíteni a 2 százalékos szintet.

A miniszterhelyettes stratégiai jelentőségű, hosszú távra kiható lépésként értékelte, hogy a most meghozott döntés alapján a NATO ezentúl a kiberteret – a szárazföldhöz, a tengerekhez és a levegőhöz hasonlóan – külön műveleti területnek, potenciális hadszíntérnek tekinti.

Vargha Tamás fontosnak nevezte, hogy a szövetségesek a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének a keretében hivatalos eszmecserét folytattak Stepan Poltorak ukrán védelmi miniszterrel. Jelezte, hogy a NATO elkötelezetten kiáll Ukrajna függetlensége és területi épsége mellett, és tovább folytatja az ukrán védelmi reformok támogatását.

1596015307

A program részét képezte az Európai Unió és a NATO két kiemelt partnere, Finnország és Svédország képviselőivel tartott eszmecsere is, amelyen részt vett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Vargha Tamás szerint a NATO és az EU együttműködésének különös jelentősége van a migrációs válság kapcsán, ugyanis a két szervezet képességei jól kiegészíthetik egymást a Földközi- és az Égei-tengeren keresztül érkező migrációs hullámok kezelése során. A miniszterek azt is áttekintették, milyen további módokon járulhatna hozzá a NATO a terrorizmus-ellenes küzdelemhez az észak-afrikai és a közel-keleti térségben.

Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes megerősítette, hogy a NATO 2017-ben is folytatni fogja afganisztáni műveletét. Úgy vélte, hogy az afgán hadseregnek és rendőrségnek még szüksége van a NATO és a nemzetközi közösség támogatására. Közvetlen magyar érdeknek nevezte, hogy az ország biztonsági helyzete stabil maradjon, illetve tovább javuljon, mivel ezzel is csökkenthető az Afganisztánból Európa felé útnak induló migránsok száma. Éppen ezért hazánk jövőre szinten fogja tartani mintegy százfős afganisztáni műveleti hozzájárulását.

A miniszterek ezenkívül foglalkoztak a NATO nukleáris politikájának időszerű kérdéseivel is.

1596015307

Fotók: nato.int

CímkékNATO