Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstárlat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. július 14. 16:41

Magyarország a Nagy Háborúban címmel nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új állandó kiállítása, amely számos korszerű megoldással, például mobilkódok segítségével megszerezhető tudással, digitális játékokkal, illetve látványos enteriőrökkel várja a látogatókat. A részletekről a két rendező, dr. Baczoni Tamás őrnagy és dr. Sallay Gergely beszélt magazinunknak. 

1596016807
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) természetesen korábban is szentelt teret az első világháborúnak: a korszakkal a magyar hadtörténelmet 1815-tól 1968-ig bemutató állandó kiállítási sor részeként ismerkedhettek meg a látogatók.

– Ezt alakítottuk át, bővítettük ki; a megújult tárlat nagyobb és még inkább látogatóbarát teret kapott. Célunk az volt, hogy a harcok 100 éves évfordulójára minden eddiginél modernebb, színvonalasabb kiállítást hozzunk tető alá. Ennek megfelelően az audiovizuális eszközök, a digitális tartalom minden korábbinál komolyabb szerepet kapott – mutat rá a kiállítás egyik rendezője, a HM HIM dokumentációs osztályát vezető dr. Sallay Gergely történész-muzeológus. Az első lépés a látványra és a tartalomra vonatkozó koncepció kidolgozása volt. Az előbbi tekintetében ugyanakkor alaposan behatárolták a lehetőségeket a viszonylag szűk terek; mint ismert, a HM HIM épülete eredetileg nem múzeumnak, hanem laktanyának készült. A látványtervező – a lehetőségekhez képest – igyekezett nagy helyet hagyni a látogatócsoportoknak, ami korántsem volt egyszerű feladat, hiszen a termekben egy-egy enteriőrt is kialakítottak, amelyek némileg elkülönülnek az alaptértől.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én, pénteken megjelenő számában.