Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csudáknak éve – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 17. 13:06

Csudáknak éve. Ezt a Tompa Mihály-versből vett idézetet adták készítőik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó könyv címének. A kiadvány különlegessége abban áll, hogy a lapjaira applikált zsebekben, tasakokban korabeli dokumentumok reprint változatait találjuk, vagyis a történelem kézzel foghatóvá válik.

1599193026
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a HM Zrínyi Nonprofit Kft., illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendhagyó kiadvánnyal jelentkezik. A 64 oldal terjedelmű, összesen 232 képpel illusztrált „Csudáknak éve" című könyvet 58 korabeli dokumentum (kézirat, nyomtatvány, térkép) újranyomott változata teszi igazán különlegessé. A mellékletek sora egy-egy korabeli kokárda, valamint 1849-ben alapított kitüntetés (Magyar Katonai Érdemrend III. osztályú koszorúja) replikájával válik teljessé. Az eseményeket megidéző gyűjtemény része még egy DVD és egy CD is. Az előbbire a szabadságharc egyéniségeiről, hadműveleteiről, hadseregeiről szóló történészi kerekasztal-beszélgetések, továbbá a harcokban részt vett gyalogság, lovasság és tüzérség által használt fegyvereket, felszereléseket, egyenruhákat bemutató dokumentumfilmek kerültek, míg a hanghordozón korabeli indulók, illetve katonadalok hallhatók, az MH Légierő Zenekar előadásában. Minderről, illetve a rendhagyó kiadvány születésének körülményeiről dr. Hermann Róbert főtanácsossal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesével, egyben a kötet egyik szerkesztőjével beszélgettünk.

– Mikor kezdődtek a könyv készítésének munkálatai?

– Prof. dr. Csikány Tamás ezredest, egyetemi tanárt (aki egyébként számos fejezetet szerzőként is jegyzett), illetve engem tavaly keresett meg a kötet ötletével a Zrínyi Kiadó vezetője, dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy. Az akkori tervek szerint a könyvet 2019-ben adták volna ki, az év elején ugyanakkor kiderült: a megjelenést inkább a forradalom és szabadságharc kitörésének, nem pedig a befejeződésének 170. évfordulójára kívánják időzíteni. Mindezek nyomán jelentősen fel kellett gyorsítani a munkát, amelynek gyakorlati része idén január végén kezdődött; akkor egyeztettünk a szerzőkkel az egyes fejezetek témáit illetően. A kiadvány címét Tompa Mihály egyik verséből kölcsönöztük; az „Egy könyv olvasása közben" egyébként teljes terjedelmében olvasható a kötet előzékén, egyfajta bevezetőként.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én megjelent számában!