Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CWIX: együttműködési gyakorlat Lengyelországban

Szöveg: Szilágyi Imre százados |  2019. július 12. 10:59

Három hét, harminchat ország, háromszáz rendszer, ezerötszáz résztvevő, hatezer teszt. Ha számokkal szeretnénk jellemezni a NATO első számú híradó-informatikai együttműködési gyakorlatát, akkor az előző mondattal minden lényeges adatot elmondhattunk volna az eseményről. De a Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination eXercise (CWIX) 2019 ennél jóval több volt.

A CWIX ugyanis minden rendszer és képesség számára fejlesztési, tesztelési és gyakorlási lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy a NATO-tagországok és a partner nemzetek megteremthessék az úgynevezett „nulla napi" együttműködést. A gyakorlat során tesztelt rendszerek felölelték a teljes híradó-informatikai képességpalettát, felsorakoztatva a jelenleg alkalmazott, bevezetés előtt álló, fejlesztés alatt vagy még csak kísérleti stádiumban lévőket egyaránt.

A 2019. júniusában, Lengyelországban, Bydgoszczban, a NATO Joint Force Training Centre (JFTC) bázisán megrendezett eseményen a Magyar Honvédség és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kijelölt állománya is részt vett tizennyolc fővel.

1599206048

A magyar delegációt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH 54. Veszprém Radar Ezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi Szemlélősége (Kibervédelmi) és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat szakemberei alkották.

A gyakorlatot megtekintette dr. Sticz László dandártábornok, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke, Garas László dandártábornok, az MHP Hadműveleti Csoportfőnökségének csoportfőnöke és Gerőfi Szilárd dandártábornok, az MHP Infokommunikációs és Információvédelmi Csoportfőnökségének csoportfőnöke is.

A gyakorlaton megjelentek a szárazföldi, légi és haditengerészeti vezetés-irányítási rendszerek, a kiberműveleti képességek, a közös műveleti helyzetkép megjelenítésére alkalmazható platformok, továbbá a tábori infokommunikációs szolgáltatások (Federated Mission Networking, FMN). Ugyancsak vizsgálták a logisztikai, szimulációs, geoinformációs, meteorológiai, valamint a korszerű rádiófrekvenciás rendszerek, felderítő képességek különböző harcászati adatkapcsolatait.

1599206049

A CWIX idén is kiemelt figyelmet fordított a FMN, azaz a koalíciós műveletek és erők – kiváltképp az eNRF (enhanced NATO Response Forces) és a VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) – infokommunikációs rendszereiben alkalmazott technológiák, folyamatok és a személyi állomány együttműködő képességére, illetve annak javítására.

Az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy a fejlesztő és végrehajtó állomány az újonnan beszerzett tábori vezetési pont készletekkel a kialakítás alatt álló magyar FMN képesség alapszolgáltatásait minősített, nemzetközi környezetben tesztelhesse, illetve tapasztalatot szerezzen a szolgáltatásokhoz kapcsolódó eljárásrend alkalmazásában. Az itt végzett tesztek során olyan információkhoz jutott hozzá a Magyar Honvédség, melyek kiemelten fontosak egy többnemzeti műveletben részt vevő egységek vezetési pontjainak összekapcsolásához.

A légierő képviselői az azonosított légi helyzetkép FMN elvek szerinti küldésének és fogadásának tesztelését hajtották végre más nemzetek rendszerei és a NATO úgynevezett Interoperability Exchange Gateway-e bevonásával.

Dr. Sticz László dandártábornok kiemelte, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán megszerzett és kiépített képességei tesztelése, más tagállamok és partnerországok hasonló képességeivel történő összevetése, közös alkalmazási próbája elengedhetetlen a magyar katonai tervezők és technikai szakemberek részére.

1599206049

Fotó: a szerző felvételei