Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dallal és tánccal emlékeznek az első világháborúra

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2015. december 10. 16:27

Az első világháborús limanowai csata emlékére rendez zenekari koncertet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A december 16-i eseményen a Nagy Háború katonadalait a Hegedős Együttes előadásában hallgathatják meg az érdeklődők, akik az NKE Bartók Táncegyüttes és a Ludovika tánccsoport műsorát is megtekinthetik.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/12/08/dallal-es-tanccal-emlekeznek-az-elso-vilaghaborura
A limanowai csatára, a magyarok hősies helytállására emlékezik kulturális műsorral a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A rendezvényen első világháborús katonadalokat, így a többi között Maros menti regrutanótákat, gyimesi katonakísérőt és szatmári verbunkot is hallgathatnak az érdeklődők a Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes művészeti kara, a Hegedős Együttes előadásában. A zenekar muzsikusai eredendően a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkoztak. A gyűjtött anyagot autentikus módon, régi paraszti hangszereken szólaltatják meg, törekedve a falusi muzsikusoktól megtanult eredeti játékmódra.

Az eseményen fellép az NKE Bartók Táncegyüttes és a Ludovika tánccsoport is, akik a katonadalokat, zenei összeállításokat illusztrálják majd. Egy szerelmi szálon végigfutó vidám rábaközi mulatság mellett a szatmári táncokkal a verbuválás, a bevonulás elemei is megjelennek majd a produkcióban.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megvalósuló zenei koncert alapját az NKE gondozásában megjelent, 101 katonadalt feldolgozó kiadványban fellelhető katonadalok adják.

A rendezvény mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot december 13-ig lehet jelezni a [email protected] címen. Az esemény meghívóját itt érheti el.