Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dandártábornokokat nevezett ki az államfő

Szöveg: Révész Béla |  2016. október 19. 15:06

Két honvéd dandártábornoki kinevezést adott át dr. Áder János köztársasági elnök Budapesten, október 19-én, szerdán.

1596021674

Az államfő a Sándor-palota Tükörtermében egy rendőr altábornagyi előléptetés, egy tűzoltó, egy büntetés-végrehajtási és egy pénzügyőr tábornoki kinevezés mellett a Magyar Honvédség két ezredesének is dandártábornoki kinevezésről szóló okiratot nyújtott át.

Az eseményen − melyen mások mellett részt vett dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is − nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából Fodor Péter ezredest, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal Főigazgatóság főigazgatóját, valamint Schmidt Zoltán ezredest, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnökét, parancsnokhelyettest nevezte ki a köztársasági elnök dandártábornokká.

1596021674

Fodor Péter dandártábornok pályafutását 1996-ban kezdte az MH Pénzügyi és Számviteli Csoportfőnökség Ellenőrzési Osztályán. Tanulmányait a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán végezte közgazdasági területen. 2015 januárjától a Honvédelmi Minisztérium Kontrolling Főosztályának vezetője volt, 2016 februárjától pedig a HM Védelemgazdasági Hivatal Főigazgatóság főigazgatói posztját tölti be. Több kitüntetés birtokosa, többek között a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát is megkapta.

1596021674

Schmidt Zoltán dandártábornok 1990-ben kezdett szolgálni az MH 25. Klapka György Harckocsidandárnál századparancsnokként. A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola után elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem haditechnikai menedzser szakát. 2010-ben léptették elő ezredessé, akkor az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai műveleti főnökségének kiemelt főtisztjeként, majd főnökeként szolgált. Jelenlegi beosztásában, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnökeként 2014 júniusa óta szolgál. Számos kitüntetés tulajdonosa, a Szolgálati érdemjel arany fokozata mellett megkapta többek között a Babérkoszorúval Ékesített Szolgálati Érdemjelet is.

1596021674

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária