Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debreceni sikertörténet

Szöveg: Révész Béla |  2015. szeptember 8. 9:25

Az ország egyetlen honvéd középiskolájában is megkezdődött a tanév.

1595999764

Tizenegy osztályban összesen 235 diák kezdte meg a 2015/16-os tanévet a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban. Az ország egyetlen honvédelmi, a minisztérium irányítása alá tartozó középiskolájában reggel hatkor kezdődik a nap. Háromnegyed nyolcig van idő a tisztálkodásra, körletrendezésre, tornára, majd az elmaradhatatlan körletszemlére. Az iskolai oktatás általában fél 2-ig tart, majd a szabadidő, a szilencium és a vacsora után a sportfoglakozásoké és honvédelmi szakköröké a főszerep. Takarodó 22 órakor, hogy aztán másnap reggel újra kezdődjön minden.

Új színnel is gazdagodott az oktatási paletta. Berkecz Gábor, az intézmény igazgatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: szeptembertől vezették be a csütörtökönként tartott honvédelmi foglalkozást. Ebben az időben a növendékek a honvédelmi neveléshez kötődő foglalkozásokon (testnevelés, alaki foglalkozás, egyéni állóképesség fejlesztése, terep- és térképtan, menetgyakorlat, tájfutás stb.) vesznek részt. A gyakorlati órák tematikájába beletartozik a menetgyakorlat, az önvédelmi foglalkozás, a felkészülés a honvédelmi versenyekre, a légpuska lövészet, a fegyverzettechnikai foglalkozás, valamint a hadisírgondozás is.

1595999764

A hagyományőrzésre különösen nagy hangsúlyt fektet az iskola. A nyáron hat fővel képviselték az intézményt az Isonzó Expresszen, amely az első világháborús olasz hadszíntér legfontosabb helyszíneit kereste fel. Berkecz igazgató szavai szerint a tisztelet, az együttérzés és a meghatódottság hármasa határozta meg az utazás élményeit. „Gyönyörű tájakon járhattunk, de megismerve a 100 évvel ezelőtt ott folyó harcokat, a katonák hősiességét, kitartását és élni akarását, a természet szépségét elhalványította a véráztatta egykori csatamezők története. A legfelemelőbb pillanat az volt, amikor a honvéd középiskola névadója által vezetett 4. nagyváradi ezred emlékgúlájánál járhattunk és halhattuk a hadtörténészektől az ott folyó véres harcok történetét" – emlékezett vissza az intézmény vezetője.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a közelmúltban sikertörténetnek nevezte a Kratochvil Károly Honvédelmi Középiskolát. Berkecz Gábor ezzel kapcsolatban a kiváló kapcsolattartást és a visszajelzések fontosságát hangsúlyozta.

1595999764

„Mind a fenntartónak, mind pedig az intézmény hivatali apparátusának nagy kihívás volt, hogy a Honvédelmi Minisztérium 2013. augusztus 1-jével átvette az intézmény teljes fenntartói jogkörét, és ezzel honvéd középiskolát alapított. Szervezetileg és pedagógiailag is rengeteg feladat volt. Az iskola önálló költségvetési intézmény lett, és több olyan szakterületet kellett kialakítani, amelyre az előző KLIK-es és önkormányzati rendszerben nem volt szükség. Önálló személyügyi, belső ellenőri, munkavédelmi rendszert hoztunk létre. A fenntartói visszajelzés az iskola működéséről folyamatos. Az eddig elért eredmények, a növendékek megjelenése az iskolai, városi és honvédelmi rendezvényeken büszkeséggel töltenek el mindenkit" – mondta az igazgató.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tehát látványosan és sikeresen menetel a két éve megkezdett úton. A speciális oktatási rend természetesen különleges megoldásokat kíván. Éppen ezért hozták létre a viszonylag kis létszámú (20-25 fős) osztályokat, valamint a kötelező kollégiumi bentlakást. Az intézmény egyébként a lányok között is egyre népszerűbb. Idén már tizenhatan kezdték meg tanulmányaikat a debreceni iskolában, a kollégium első emeletén külön szintet alakítottak ki és női nevelőtanárt biztosítottak számukra.

1595999765

Fotó: a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium archívuma