Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális oktatási csomaggal segíti az iskolákat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: HM HIM és illusztráció |  2020. április 25. 17:37

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum széleskörű ismereteit felhasználva vesz részt a közoktatásban. Digitális Oktatási csomagjukkal segítséget nyújtanak a COVID-19 járvány miatt otthon tanuló diákoknak és tanáraiknak, valamint a kutatni vágyóknak is.

1596078496

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a járványhelyzet előtt is interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tárlatvezetéssel várta az iskolás csoportokat. Kiállításaira és foglalkoztató termébe sok iskolapedagógus és történelemtanár vitte évről-évre a gyerekeket, hogy szemléletesebbé tegyék a tananyagot és emlékezetes élmények segítségével, mélyrehatóbban mutassák be a magyar hadtörténelem témakörét.

A koronavírus okozta járványhelyzetben azonban erre nincs lehetőség, viszont a HM HIM jelenleg is szeretné támogatni az érdeklődő, tanulni vágyó fiatalokat a digitális oktatás módszerével. A feladat nem új számukra, az elmúlt években több animációs film is készült az intézmény megbízásából, melyek folyamatosan elérhetőek.

1596078496

A megváltozott igények által támasztott követelményekre való tekintettel a HIM a honlapján létrehozta a „Digitális Hadtörténelem, Hadtörténeti Oktatási Csomagok Iskolák részére és Online Tartalmak Kutatók számára" című rovatot.  Az itt található ismeretterjesztő cikkek közérthető formában adbak képet a magyar hadtörténelemről, a Honfoglalástól egészen az 1999-es NATO csatlakozásig. Valamint a korábban különböző platformokon megjelent videók és segédanyagok is egy helyen elérhetőek lettek. Ennek köszönhetően a honlap felkerült az Oktatási Hivatal oldalán a digitális oktatást segítő tartalmakat felsoroló listájára.

Az összeállítások a Nemzeti Alaptanterv alapján készülnek a kötelező és kiegészítő anyagokat is alapul véve. A tematika pedig teljesen lefedi az általános iskolai és a középiskolai tananyagot, és ezt az online tudástárat folyamatosan bővítik.

1596078497

A HM HIM tervei szerint a későbbiekben igazodnak az érettségi követelményekhez. Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy a tananyagban szereplő hadtörténeti vonatkozású részek kivonatából az esetlegesen magyarázatra szoruló kifejezésekre, fontosabb személyek nevére való kattintás az általuk létrehozott tanítási segédletre irányítja a tanárt. Az ezt követő lépésként pedig letölthető csomagok létrehozását tervezik, melyek tartalmaznának többek között óravázlatot, műtárgyfotókat, forrásokat, filmajánlókat. Végül további audiovizuális anyagokat hoznának létre animációs filmekkel, narrációval, előadásokkal, interjúkkal, melyek nyelvezetében a szakmai szempontok mellett fontos szerepet kap a közérthetőség.