Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dübörög a logisztika

Szöveg: Kátai Róbert őrnagy |  2019. március 13. 15:26

Kiképzési szempontból sűrű márciusuk van a kaposvári logisztikusoknak: készülnek a Safety Transport 2019 keresztkiképzésre, és ezzel egy időben vezetési gyakorlatot is tartanak a gyakorlótéren a somogyi katonák.

1599200013
A Kaposváron települő MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred kijelölt állománya gőzerővel készül a hónap végi interoperabilitási, többnemzeti szakharcászati gyakorlatra, amelyet a Bundeswehr 472. Logisztikai Zászlóalj állományával hajtanak majd végre, Safety Transport 2019 néven.

A keresztkiképzés a „Joint Logistics" többnemzeti logisztikai együttműködési keretprojekt része, amelynek célja a német-magyar logisztikai támogató szervezetek szintjén realizálódó közlekedés-szállítási feladatainak begyakorlása.

1599200013
A felkészülés jegyében március első hetében a magyar katonák az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán és gyakorlóterén konvojkísérési feladatokat gyakorolnak, amelynek részeként különböző incidenseket imitálva fejlesztik készségszintre a tevékenységüket.

Az elképzelt helyzet szerint a szállító alegységet támadások érik, amelyekre a konvojparancsnoknak, illetve a beosztott állománynak reagálnia kell, legyen szó rajtaütésről, pokolgépes robbantásról, vagy csak egyszerű technikai meghibásodásról.

1599200014
A mozzanatokat követően az állomány a parancsnokokkal közösen értékeli a történéseket, a reakciókat és próbálja az eljárásrendet tovább csiszolni, minél professzionálisabb szintre emelni. Szükség is van a közös gondolkodásra, mert március végén a német féllel közösen a tavalyi szakaszszintű feladat-végrehajtás után, idén immár századszinten kell közösen bizonyítaniuk.

Ezzel egyidejűleg a gyakorlótér másik szegletében az ezred gépjárművezetői vezetési gyakorlatot hajtanak végre nappal és éjszaka egyaránt. A feladatok között szerepel többek között szűk átjáró leküzdése, szlalom és szennyezett terepszakaszon történő átkelés. A járművezetők a vezetési gyakorlat során osztályos fokozatot is szerezhetnek, amennyiben sikeres vizsgát tesznek az oktatóvezetők és a döntnökök előtt.

1599200014
Fotó: Lantos József főtörzsőrmester