Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi fegyvermustra

Szöveg: Snoj Péter |  2019. március 13. 16:47

Valóságos hadtörténeti kavalkád kerekedett Zsámbékon. Egy hétvége erejére több évszázad fegyverei és az azokat mesteri szinten kezelő katonák emlékét életben tartó hagyományőrzők találkoztak és tartottak rendhagyó történelmi órákat.

1599200019
A Zsámbéki Hadikulturális Találkozón és III. Kézifegyver Kiállításon többek között az 1848-49-es szabadságharc honvédjei, a 20. század ismert konfliktusainak (második világháború és vietnami háború) katonái, valamint a jelenkor magyar és külföldi egyenruhásai gyűltek össze. A rendezvényen jelenlévő katonai hagyományőrző csapatok és magángyűjtők által létrejött történelmi fegyvermustrát a Zsámbéki Katonai Hagyományőrzők Baráti Társasága, valamint a „CAMP – Movie Comes True" elnevezésű szervezet hívta életre, amelynek – amint jelmondata is tartja – a kitűzött célja, hogy bárki számára megismerhetővé tegye azokat a katonai egyenruhákat, felszereléseket, fegyvereket, amelyeket leginkább csak a háborús filmekben lehet szemügyre venni.

1599200019
A kétnapos rendezvényre szép számmal jöttek érdeklődők, hiszen egy alkalommal számos korszak katonai viseletét és fegyvereit nézhették meg közelebbről. Kétségkívül az egyik legizgalmasabb programpont volt a különböző csapatok bemutatkozása, hiszen amolyan forgószínpad szerűen követték egymást az érdekesebbnél érdekesebb gyűjtemények, amelyeket tulajdonosaik saját maguk szereztek be. Sokakat elkápráztatott például az a vietnami háborús botlódrótos akna, amelyet a tulajdonosa – természetesen immáron teljesen hatástalan és ártalmatlan állapotában – valóban az ázsiai országból vásárolt meg.

1599200020
„Nem is gondoltam, hogy ilyen nehéz!" – talán ez a mondat hangzott el a legtöbbször a két nap során, hiszen az eddig kizárólag csak múzeumokban, filmekben, számítógépes játékokban látható fegyvereket ezúttal az érdeklődők is kézbe vehették és megtapasztalhatták, hogy önmagában egy-egy lőfegyvernek is milyen tekintélyes súlya van, ami mellett egy a háborúban szolgáló katonának még a személyi felszerelését is cipelnie kellett. A csodálkozást minden esetben a néhai és ma is szolgáló katonák teherbírásának és helytállásának elismerése követte.

1599200020
Aki pedig a látottak és megtapasztaltak után kedvet kapott a katonai pályához, már a helyszínen is érdeklődhetett a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségek iránt, hiszen az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzópontján minden, a katonai szolgálattal kapcsolatos kérdésükre választ kaphattak.

1599200020
Szöveg és fotó: Snoj Péter