Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi fórum

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 8. 19:44

A közelmúltban ismét a Honvédkórházban jártak a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület tagjai, akik számára dr. Kiss Róbert Gábor, a kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa tartott előadást.

1596021079

A főorvos elmondta: a halálesetek több mint fele kardiológiai betegségek miatt következik be, viszont az időben felismert kardiológiai betegség nagyon jól kezelhető, teljes mértékben karban tartható. Például az időben diagnosztizált érszűkülettel akár 25 év túlélés is lehetséges. Azonban a kardiológiai betegségek jelentős hányadának születéskori hajlam-faktora is van, ilyen például a koleszterinszint. A főorvos hangsúlyozta: a koleszterinszint megfelelő értéken tartásához nagyon fontos a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. Utóbbinál – a koleszterin szint magas értéke esetében – oda kell figyelni az állati belsőségek, valamint a bőrök és felvágottak, illetve a tojássárgája fogyasztásának mértékére. A főorvos hozzátette azt is, hogy a kardiológiai betegségek másik legnagyobb kockázati faktora a túlsúly.

Az előadáson elhangzott: a kardiológiai betegségek elkerülése érdekében a hölgyeknél napi egy, a férfiaknál akár napi két pohár bor étkezés utáni elfogyasztása is ajánlott. Kiderült azt is, hogy a koleszterin, a vércukor és a vérnyomás betegség csak napi gyógyszeres ellátással tartható karban.

1596021079

A főorvos tájékoztatta az érdeklődőket arról is, hogy a kor tudományos-technikai eredményeinek köszönhetően ma már kitűnő, beültethető pacemaker és defibrillációs eszközök léteznek a kardiológiai betegségek kezelésére.

A rendezvény végén Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke  emlékplakettel köszönte meg az alapos konzultációs tevékenységét.

Fotó: Balassi Bálint Bajtársi Egyesület