Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy francia utasszállító gép miatt riasztották a magyar Gripeneket

Szöveg: honvedelem.hu / HM Sajtóiroda |  2012. november 5. 21:11

Sikeresen „elfogott” egy Oroszországból érkező, B737–300 típusú utasszállító gépet a készenléti szolgálatot ellátó Gripen géppár november 5-én, hétfőn, a késő délutáni órákban.

A francia felségjelzésű repülő Magyarország légterében nem létesített rádiókapcsolatot a polgári irányítással, amely ezt jelezte a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ számára, majd az olaszországi NATO-parancsnokság a magyar vadászgépek intézkedését rendelte el.

A JAS-39 típusú Gripenek 18 óra 27 perckor szálltak fel az alfa-riasztás elrendelése után, s néhány percen belül „elfogták" a légtérsértőt.

Noha a Szamarából Marseilles-be tartó utasszállító nem tért el a bejelentett útvonaltól, rádiókapcsolatot csak a szoros rárepülés után létesített a vadászgépekkel a vészfrekvencián.

A határátlépés előtt pár perccel vette fel a civil légi irányítással a kapcsolatot, így a géppár hazatérhetett a bázisra.

A légtérsértő 18 óra 49 perckor hagyta el Magyarország légterét Szlovénia irányába. A Magyar Honvédség feladata hazánk légtér szuverenitásának biztosítása, ezért volt szükség a vadászgépek riasztására.