Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a vízelvezető árokban

Szöveg: Szűcs László |  2012. november 6. 7:23

A 44. héten, azaz október 29. és november 4. között 29 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 11 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 2661 bejelentést kaptak.

Október 31-én Kiskőrösre vonultak ki a tűzszerészek, mivel az Uzsoki utcában, csatornatisztítás közben világháborús robbanószerkezetek kerültek elő. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt helyen egy PPS géppisztoly dobtárát, valamint egy két fejjel szerelt 42 mintájú kézigránátot talált. Mivel a „leletek" szállítható állapotban voltak, a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték az eszközöket.

November 2-án a főváros XVI. kerületében, a Romhány utcában akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: az egyik ház előtti vízelvezető árok tisztítása közben egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránát került elő. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Valter József főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyancsak ezen a napon és szintén a Valter József főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőrnek kellett kivonulnia Siófok-Sóstóra, ahol a Baross Gábor utca egyik vízparti nyaralójában, földmunkák közben került elő egy 81 milliméteres aknavetőgránát. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

November 4-én Sirokról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a vár felé vezető sétányon az arra járók egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Hadházi Sándor vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.