Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedülálló tanfolyam Hajdúhadházon

Szöveg: Noszkó János alezredes |  2014. május 30. 15:12

A maga nemében egyedülálló tanfolyam helyszíne volt a közelmúltban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisa Hajdúhadházon. A kéthetes tanfolyamra a Magyar Honvédség kilenc katonai szervezetétől érkezett 24 tiszt és altiszt − köztük két önkéntes műveleti tartalékos −, akik a harcászati szintű törzsek felderítőfeladataival ismerkedtek meg.

A tanfolyam az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kezdeményezésére, a Honvéd Vezérkar Felderítő Csoportfőnökség szakmai felügyeletével és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Felderítő Főnökségének bevonásával valósult meg. A helyszínt, a logisztikai hátteret és a résztvevők döntő többségét is a debreceni alakulat biztosította.

A tanfolyam egy háromnapos elméleti blokkal indult, amelyben a Honvéd Vezérkar Felderítő Csoportfőnökségtől érkezett előadók a felderítés alapjaival ismertették meg a résztvevőket. Az MH Geoinformációs Szolgálat képviselői a terep értékeléséről, illetve az időjárás harcmezőre gyakorolt hatásairól tartottak előadást. A legnagyobb sikert a résztvevők körében Négyesi Lajos nyugállományú alezredes előadása aratta, amelynek során az előadó a mohácsi és zentai csaták történetét tárta a hallgatók elé felderítő-szemüvegen át.

1595972795

A háromnapos elmélet után másfél hét gyakorlat következett, amikor az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítőfőnöksége és a dandár 39. lövészzászlóaljának felderítőrészlege által kidolgozott gyakorlati feladat alapján kellett a hallgatóknak végrehajtaniuk a harcmező felderítő-előkészítését egy gyakorló- és egy vizsgafeladat keretében. 

A tanfolyam végén a résztvevők vizsgát tettek, amelynek során jelen voltak a HVK Felderítő Csoportfőnökség, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakemberei is, de a két vizsgabizottságot a 39. lövészzászlóalj parancsnoka és a dandár megbízott törzsfőnöke vezette, akik összfegyvernemi-parancsnoki szemlélettel hallgatták végig a szindikátusok jelentését.

A sikeres vizsgát tett tisztek és altisztek Fucsku Sándor vezérőrnagytól, az MH ÖHP parancsnokától, Csepregi László ezredestől, a HVK FCSF megbízott csoportfőnökétől és Takács Attila ezredestől, a Bocskai-dandár parancsnokától, a tanfolyam házigazdájától vehették át a tanfolyam sikeres elvégzését bizonyító oklevelüket.

1595972795

Fotó: Csákvári Sándor