Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyéni beosztásokba készülnek

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. február 25. 6:27

Befejeződött a missziós törzstiszti alaptanfolyam. A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ február 24-én zárult kurzusán közel ötvenen sajátították el a NATO és az Európai Unió vezette missziók egyéni beosztásainak ellátásához szükséges alapismereteket.

1596028205

Műveleti területeken, a nemzetközi törzsek egyéni beosztásaiba tervezettek részére tartottak missziós törzstiszti alaptanfolyamot február 13-24. közt az MH Béketámogató Kiképző Központban. A kurzus résztvevői a kéthetes kiképzés során megismerkedtek a legfontosabb törzstiszti, altiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásuk eredményes ellátásához.

Foglalkoztak többek közt a békefenntartás általános eljárásaival, az egyes műveleti területek kulturális sajátosságaival, gyakorolták a tárgyalástechnikát és tanulmányozták a nemzetközi hadijogot. Részt vettek továbbá egészségügyi, műszaki, híradó és vegyivédelmi kiképzéseken is.

1596028206

Drót László ezredes, a központ parancsnoka elmondta: a missziós törzstiszti alaptanfolyam jelenlegi rendszerét 2009-ben, még parancsnokhelyettesként dolgozta ki a kollégáival. A tematikának megfelelően a felkészítések résztvevői olyan általános alapismereteket sajátíthatnak el, amelyek egyetlen misszióra sincsenek specifikálva.

Törzstiszti alaptanfolyamot évente kétszer, tavasszal és ősszel szerveznek a szolnoki kiképző központban. Egy ilyen felkészítésen ugyanis mindenkinek csak egyszer kell részt vennie. Az alapismeretek birtokában pedig a külszolgálatra indulók egy – a korábbinál rövidebb ideig tartó célfelkészítés után – a világ bármely hadszínterén képesek megfelelni az egyéni beosztásaik ellátásához szükséges elvárásoknak.

A felkészítés e rendszere megfelel a nemzetközi gyakorlatnak: szövetségeseink szintén ilyen modulokat alkalmaznak. A NATO-sztenderdnek való megfelelés pedig lehetőséget jelent a jövőben nemzetközi szintű missziós törzstiszti alaptanfolyam szervezésére is. Drót ezredes és munkatársai az ehhez szükséges akkreditációs eljárást még az idén kidolgozzák.

1596028206

Fotó: Kelemen Ilona és a szerző