Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyetemi díszpolgári címet kapott Ruszin Romulusz dandártábornok

Szöveg: Snoj Péter |  2019. július 3. 7:03

Különleges kitüntetésben részesítette dr. Ruszin Romulusz dandártábornokot a Miskolci Egyetem. A Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Titkárság vezetője – a Magyar Honvédség és az egyetem közötti oktatási-kutatási együttműködés, valamint a toborzás fejlesztése érdekében szerzett elévülhetetlen érdemei miatt – az intézmény díszpolgári címét vehette át a napokban megtartott diplomaosztón.

A kitüntetéssel kapcsolatos kérdésünkre dr. Ruszin Romulusz dandártábornok elárulta: nagyon meglepte, ám hatalmas megtiszteltetésként érte a hír. Mint fogalmazott: óriási elismerés az, ha egy civil egyetem egy katonát avat díszpolgárrá. Mindez azt jelenti, hogy az intézmény elismeri mindazt a munkát, amit a katonák végeznek – tette hozzá.

1599205051

Az egyetem és a Magyar Honvédség kapcsolatáról Ruszin dandártábornok elmondta: az önkéntes tartalékos rendszer kialakítása során – még az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokaként – személyesen igyekezett ellátogatni azon megyék kormánymegbízottjaihoz, megyei jogú városok vezetőihez, akik az alakulattal kapcsolatban álltak. Ezen látogatások alkalmával kereste fel a különböző oktatási intézményeket, köztük a Miskolci Egyetemet is.

„Ahhoz ugyanis, hogy a toborzást és a tartalékos rendszert fejlesszük, szükségünk van a fiatalokra. Ahogy Széchenyi István fogalmazott: »A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.« Ez ma is igaz. Ha meg tudjuk nyerni a fiatalokat a honvédelem ügyének, akkor azzal jól jár Magyarország, jól jár a Magyar Honvédség és meggyőződésem, hogy jól járnak a fiatalok is" – jelentette ki dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, hozzátéve: a Miskolci Egyetem vezetésével olyan kapcsolatot sikerült kiépíteni, hogy a debreceni katonák több alkalommal is visszatértek előadásokat, illetve különböző katonai jellegű kulturális programokat tartani.

1599205051

„Az egyetem vezetése rendkívül elkötelezett a honvédelem ügye iránt. Hangsúlyozottan támogatják azt, hogy a jövő generációi, a fiatalok a választott szakmájuk tanulása mellett megismerjék, értsék és érezzék, miért fontos a honvédelem, miért fontos Magyarország védelme és ők mit tudnak ehhez hozzátenni" – mondta a tábornok.

A kiváló és kitartó együttműködésben játszott szerepét a Miskolci Egyetem szenátusa – élén dr. Torma András rektorral – díszpolgári címmel kívánta honorálni. Az elismerés kapcsán a tábornok úgy fogalmazott: a személyes megtiszteltetés mellett úgy véli, hogy a kitüntetés nem csak neki szól, hanem minden katonának. Véleménye szerint a mindennapi motivációban nagyon sokat jelent az a visszacsatolás, amit az emberektől kapnak. Kiemelte, hogy ma a magyar katonára teljesen másképp tekintenek a civilek, mint tették évtizedekkel ezelőtt. „Az ilyen kitüntetések azt mutatják, hogy az emberek bíznak bennünk és elismerik a munkánkat, a szolgálatunkat" – összegezte dr. Ruszin Romulusz dandártábornok.

1599205051

Fotó: Ruzsa István