Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységesen és szabályosan

Szöveg: Juhász László százados |  2013. november 7. 7:27

Ezredszintű alaki szemle tartottak Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél november 4-én. A szemlét Nyers József ezredes, az alakulat parancsnoka rendelte el, hogy felmérje a katonák alaki felkészültségét.

1595962542
Alaki szemle a szentesi Damjanich laktanya alakulóterén

A katonák fegyverrel és az évszaknak megfelelő gyakorlóegyenruhában, mostoha időjárási körülmények között – zuhogó esőben – sorakoztak fel a Damjanich laktanya alakulóterén. Az elöljáró fogadását követően Seres József őrnagy, megbízott törzsfőnök határozott vezényszavaival kezdődött az ellenőrzés. Az ezredtörzs állományából kijelölt ellenőrök külön mérték fel a század-, a szakasz-, illetve a rajparancsnoki állományt, valamint az alegységeket. Ellenőrizték a katonák egyéni ápoltságát és felszerelését.

1595962542
Az elöljáróhoz való menetet és a szabályok jelentést is gyakorolták a szentesi katonák

Ezt követően az alegységek raj-, szakasz-, majd végül századkötelékben hajtották végre a különböző mozgásmódokat: az egyéni tiszteletadást, az alakzatból történő kilépést, az elöljáróhoz való menetet, a jelentést, a jelentkezést, a távozást, valamint a fegyverfogásokat. Az ellenőrök felmérték azt is, hogy a parancsnokok miként adják ki a vezényszavakat, valamint megszemlélték ezek végrehajtásának módját is. Ugyancsak ellenőrizték az egységes ténykedést, a mozdulatok és fogások szabályos, határozott végrehajtását.

A szemle zárásaként Nyers József ezredes hangsúlyozta a kiképzési foglalkozások lelkiismeretes végrehajtásának fontosságát, amely alapvető feltétele annak, hogy az alakulat katonái egységesen és szabályosan tevékenykedjenek. 

1595962543
Nyers József ezredes, az alakulat parancsnoka értékelte az alaki szemlét


Fotó: Kovács Dóra Eszter

Címkékkiképzés