Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt a hadisírok felkutatásában

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. április 11. 17:58

Együttműködési megállapodást írt alá a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége április 11-én. A közös munka célja: országszerte hatékonyabbá tenni az elesett katonák végső nyughelyeinek felkutatását, gondozását.

A megállapodást dr. Töll László alezredes, főosztályvezető és Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke látta el kézjegyével. Kelemen József elmondta: a BEOSZ már hosszú ideje, hagyományőrző tevékenységének keretében foglalkozik a hadisírok, illetve a katonai emlékhelyek gondozásával.

1595952320

„Most konkrét megállapodást kötöttünk, így véglegesen elköteleztük magunkat arra, hogy az ország teljes területén az egyesületeink részt vesznek ebben a szakmai feladatban, és együttműködve a főosztállyal tevékenykedünk azokon a helyeken, ahol már jelölt katonasírok és emlékhelyek találhatók. Illetve a mindeddig feltáratlan katonasírok felkutatásában, regisztrálásában és megjelölésében is részt veszünk" − tette hozzá a BEOSZ elnöke.

Az együttműködést a minisztérium kezdeményezte. Dr. Töll László elmondta, azért célszerű a megállapodás, mivel a BEOSZ alapszervezetei az egész országot lefedik, így sokkal nagyobb teret kaphatna ez a tevékenység. Hozzátette: a főosztály a Belügyminisztériummal közösen országos szintű felmérési programot indított, melynek keretében egy körlevéllel megkeresnek minden önkormányzatot, elektronikus adatlapok útján gyűjtve be a pontos adatokat a hadisírokról, hősi emlékművekről.

1595952321

Töll alezredes kiemelte: ilyen jellegű felmérés még nem készült Magyarországon, a legutolsó átfogó kutatás pedig 1948-ban zajlott.

„Nagyon sokat várunk ettől a programtól, hiszen a mai napig nem tudjuk, hogy mennyi katonasír található hazánk területén, de még az emlékművek vonatkozásában is hiányosak az ismereteink. Ebben nyújthat nekünk hatalmas segítséget a BEOSZ, számos feladatot átvállalva az amúgy is túlterhelt önkormányzatoktól" − mondta az alezredes.

A program fontosságát hangsúlyozza, hogy közeleg az első világháború kitörésének centenáriuma, s ez nagyszerű alkalmat ad arra, hogy az elesett hősök sírhelyeinek felkutatása központi téma legyen.

Fotó: Dévényi Veronika