Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt a határvédelemben

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. július 16. 14:38

A Bácsalmás mellett kialakított határvédelmi bázist, illetve az államhatárnál kiépített védelmi rendszert látogatta meg Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztató Központ szóvivője és Bányai Gábor, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője július 16-án, csütörtökön.

1596082364

A bácsalmási határvédelmi bázison Nagy Sándor ezredes, a Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka adott parancsnoki jelentést a térség határvédelmi helyzetéről.

Ezután az államtitkár a határ mellett tartott sajtótájékoztatót a Magyar Honvédség szerepvállalásáról, mely a déli határ védelmében kiemelt fontosságú feladat. Mint elmondta, Bács-Kiskun megyében négy határvédelmi bázis található, ahol a katonák határőrizeti feladatokat látnak el, illetve felkészülnek ezen feladatok ellátására. A honvédség által biztosított képességek közé tartozik a határvédelmi járőrözés is, amely szükség esetén a rendőrség kérésére kutyás járőrözéssel is kiegészíthető.

Németh Szilárd elmondta, 2020 január elseje és július elseje között több mint 2200 esetben történt elfogás ezen a határszakaszon, melynek során csaknem 11 ezer személyt fogtak el. Ez naponta 50 főt jelent, de az elmúlt 30 nap során ez a szám napi 75 főre emelkedett, így elmondható, hogy egy jelentős emelkedés látható.

1596082364

Mint azt a parlamenti államtitkár hangsúlyozta, a határvédelmi feladatok hatékony ellátásához gyakran légi megfigyelési képességek bevonására is szükség van. Ebben már a Mi–24-es harci helikopterek mellett az új, H145M többcélú könnyűhelikopterek is részt vesznek.

A migrációs nyomás folyamatos erősödése mellett a koronavírus-járvány következményeivel is számolni kell, így a határvédelem most fontosabb, mint bármikor – jelentette ki Farkas Örs. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a bácsalmási határőrizeti kerítésnél tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: amellett, hogy meg kell védeni a magyar emberek biztonságát, meg kell védeni a magyar emberek egészségét is.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő megköszönte a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek munkáját, a határ védelmét, valamint a környéken lakók nyugalmának biztosítását.

GALÉRIA