Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. május 24. 7:20

Köszönöm a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségüket, aktív munkálkodásukat a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolása, a szolidaritás, a bajtársiasság és az együvé tartozás tudatának erősítése érdekében! – üdvözölte levélben a május 20-án megalakulásának 45. évfordulóját ünneplő Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja tagjait dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

1596013891

Elődeik emléke előtt tisztelegve ünnepelték egyesületük fennállásának negyvenötödik évfordulóját a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja tagjai. A szervezetet 1971. február 17-én alakult azzal a céllal, hogy a nyugállományba vonult katonáknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságot nyújtson, és hatékony érdekképviseletet biztosítson. Az alapítók tizennyolcan voltak, a klub első elnökévé Cséke Lajos nyugállományú őrnagyot választották. Az elnökhelyettes Bátorfalvi Kálmán nyugállományú rendőr százados, a titkár Kővágó Vendel nyugállományú rendőr őrnagy volt. A közösséget most Fadgyas István nyugállományú őrnagy vezeti, munkáját elnökhelyettesként Gottfried Béla nyugállományú ezredes segíti, a titkári teendőket Duchai Józsefné nyugállományú büntetés-végrehajtási őrnagy látja el, a szociális ügyeket Mellher Sándor nyugállományú őrnagy intézi, Szakács Lászlóné nyugállományú törzszászlós a gazdasági felelős, a kulturális programokat pedig Jakab József nyugállományú főhadnagy koordinálja. A klubnak jelenleg 118 tagja van.

A jubileumi találkozó résztvevőit a Petőfi Sándor Művelődési Központban Fadgyas István nyugállományú őrnagy, a klub elnöke köszöntötte, majd felelevenítette az elmúlt negyvenöt év jelentősebb eseményeit. Dr. Benkő Tibor vezérezredes levélben üdvözölte egykori bajtársait: „Köszönöm, hogy az elődeik emlékéhez méltóan nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a honvédséghez, a városhoz, illetve egymáshoz való odaadó hűségükről, tenni akarásukról. Kérem, hogy a továbbiakban is legyenek partnereink a haza és a honvédelem érdekében végzendő munkában, és nyújtsanak segítséget ahhoz, hogy az aktív munkából kiváltak találjanak támogatást a közösségükben! Leljék örömüket az együtt, hasznosan eltöltött eseményekben, ahogy ezt tették az elmúlt, eredményekben gazdag 45 évben is!" – írta a Honvéd Vezérkar főnök.

1596013892

Az ünnepi megemlékezés végén a legjobbak munkáját külön is megköszönték. A nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként a honvédelmi miniszter az Aranykor Kitüntető Cím arany fokozatát adományozta Kormány Sándor nyugállományú ezredesnek, bronz fokozatával Schiller Katalin nyugállományú őrnagyot tüntette ki, Nagy István nyugállományú alezredesnek a Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát adományozta. Árpa Lajos nyugállományú alezredes, Barkóczi Ferenc és Lehoczki Péter munkáját emléktárggyal köszönte meg. A Honvéd Vezérkar főnök Oláh Imre nyugállományú törzszászlósnak adományozott emléktárgyat, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka pedig Deli József, Gottfried Béla nyugállományú ezredeseket és Szakács Lászlóné nyugállományú zászlóst részesítette elismerésben.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat és emléklapot adományozott a jubiláló klub tagságának, Duchai Józsefné nyugállományú büntetés-végrehajtási őrnagy, Hajdú Jánosné és Gyalog Sándorné munkáját pedig emléklappal köszönte meg. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Fadgyas István, Haskó Imre nyugállományú őrnagyokat és Fábi Jánosnét, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka pedig Kóka Sándornét és Szipócs Pétert részesítette elismerésben. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió elnöke Lőrincsik Pálné, Tarkó László, a szervezet tiszteletbeli alelnöke pedig Zöld Sándor nyugállományú alezredes munkáját köszönte meg. A jubiláló klub elnöksége Jakab József nyugállományú főhadnagyot, Fábi János főtörzszászlóst, Kovács Imre rendőr főtörzszászlóst és Szabó Gézánét részesítette elismerésben. Bács-Kiskun megye rendőr-főkapitánya pedig Fadgyas István nyugállományú őrnagynak és Flaisz Imre nyugállományú rendőr főtörzszászlósnak dísztőrt adományozott.

1596013892

A kiskőrösi nyugállományú katonák május 20-án a honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényükön együtt ünnepeltek a kapitányságuk megalakulásának 60. évfordulójára emlékező rendőr kollégáikkal. A Városalapítók napja rendezvénysorozat nyitányaként az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái és a honvéd hagyományőrzők technikai bemutatóval várták az érdeklődőket, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai pedig kitelepített toborzóponton adtak tájékoztatást a katonai pálya és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat vállalásának feltételeiről.

1596013892

A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök volt, a védnöki tisztet pedig Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László, Kiskőrös polgármestere és dr. Havasi Zoltán nyugállományú rendőr dandártábornok, a Rendőr és Határőr Nyugdíjas Egyesületek Országos Szövetsége elnöke vállalták.

A jubileumi ünnepségen részt vett többek közt Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a szövetség tiszteletbeli elnöke, Miklovicz János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió elnöke, Deli József és Sinyi Imre nyugállományú ezredesek, a régió tiszteletbeli elnökei, valamint a régióhoz tartozó nyugállományú-klubok képviselői.

1596013892

Fotó: a szerző felvételei