Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodást kötött a tűzszerész ezred és az Óbudai Egyetem

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. május 23. 7:00

Együttműködési megállapodást kötött az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával. A megállapodást május 22-én, hétfőn írták alá a kar fővárosi épületében.

1596032719

Az aláírást követően Csurgó Attila ezredes, az ezred parancsnoka elmondta: a megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy a kar hallgatói, végzős mérnökei akár az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül – rövid felkészítés után − bekapcsolódjanak az alakulat életébe. Ezzel párhuzamosan az alakulat katonái felkészítéseken vehetnek részt az egyetemen például a robbantástechnikai és a gépészeti témakörökben. Ez azt jelenti, hogy mind a hajósok, mind pedig a tűzszerészek találhatnak a szakmájuknak megfelelő képzést, továbbképzést. Az ezredes szavai szerint idén ez már a második együttműködési megállapodás, amit megkötöttek, és ezeket a lehetőségeket beépítik a kiképzéseikbe, illetve az alapfelkészítésbe. Kiemelte, hogy a kar lehetőséget biztosít azoknak a tiszteknek, altiszteknek, akik eddig nem rendelkeztek felsőfokú végzettséggel a diploma megszerzéséhez.

Prof. Rajnai Zoltán, a kar dékánja elmondta: az intézmény lehetőséget kíván biztosítani az ezred számára, hogy szakemberei továbbképezhessék magukat. Konkrétan az alap- és mesterképzésen való részvételt biztosítják – fűzte hozzá. Arra számítanak, hogy a legénységi állomány katonái a kar képzéseinek segítségével olyan speciális ismeretekre tehetnek szert, amelyek egyébként hiányoznak. Másrészt a kutatási és fejlesztési feladatokban is számítanak az ezred segítségére, így az ezekre a területekre vonatkozó pályázatokon is indulhatnak. A továbbtanulás, illetve a kutatás mellett a publikációk terén is egymást segítenék, de a megállapodás keretei között a doktori képzésre és az egyetemi könyvtár használatára is lehetőség van – mondta a dékán.

Magyarországon egyedül az említett karon működik biztonságtechnikai mérnöki alap- és mesterszak, ezért sok katona és rendőr tanul az egyetemen. Ez azt jelenti, hogy az intézménynek folyamatosan szüksége van a témában járatos szakemberekre, oktatókra.

1596032719


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária