Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elcsöndesedtek a harcterek

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 27. 18:55

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Április 19-én már csak tüzérségi harcok folytak az egész orosz front egyes szakaszain, pontosan egy hónapra azután, hogy Przemysl védőserege egy utolsó kirohanással próbálta meg a lehetetlent" – adta hírül a Pesti Hírlap. A napilap arról is beszámolt, hogy „egyidejűleg az oroszok is megpróbálták a lehetségesnek látszó feladatot, a magyarországi inváziót. Ez is lehetetlennek bizonyult. Az a gyűrű, amelyet Przemysl köré vontak az oroszok, áttörhetetlen volt, épp úgy, mint Kárpátok taraja, amelyen a magyarok és a németek álltak őrt. Egy hónap alatt iszonyatosak voltak az oroszok veszteségei és bizonyára a mieink sem voltak csekélyek az elképzelhetetlenül súlyos feladathoz mérten. De nagyon sokat mond az, amikor az ellenséges sajtó egyre csak a szükségessé vált orosz átcsoportosítással magyarázza a kárpáti offenzíva megállását, s újabban, mint a Temps, még azt sem titkolja, hogy az oroszok is rászorultak a pihenésre. Tehát már a kimeríthetetlen orosz emberanyag is pihenni kénytelen."

1595992595

A Pesti Hírlap a háború eddigi mérlegét is megvonta: „ma kilencedik hónapja, hogy Szerbiához intézett ultimátumunk visszautasításával megindult a világháború lavinája. Benn vagyunk a gyönyörű tavaszban, amit ellenségeink egy nagy, döntő offenzíva harsonájával fogadtak. Hiszen még emlékezhetünk az entente sajtójának arra a lelkes magyarázatára, amely Przemysl eleste után a kárpáti offenzívát,majd a Maas és Mosel között kezdődő offenzívát mint egy hatalmas, egységes haditerv két részletét állította be. A nyugati és keleti harctéren most már mindig így lesz- írták Londonban, Párizsba, Pétervárott – a központi hatalmakat azzal fogják legyűrni, hogy egyszerre fogják megindítani az offenzívát keleten és nyugaton, nem engednek minket levegőhöz, pihenőhöz jutni. Vajon a háború háromnegyed éves fordulóján nem nagyobb joggal mondhatjuk el mi, hogy nyugaton és keleten egyidejűleg tudtuk megállítani ellenségeink támadásait, egyszerre tudjuk dicstelen végre juttatni az oroszok kárpáti és a franciák Maas és Mosel közti offenzíváját. Mert hová lett a franciák offenzívája Maas és Mosel között? Combresnál már a németek mentek át támadásba, s fönt a front legészakibb részén, Flandriában, pompás tempóban folytatják az yperni offenzívát ugyanők. És hová lett az oroszok kárpáti offenzívája? Éppen ma kapjuk a vezérkari jelentést, hogy uzsoki szorostól keletre, a délkeleti – galíciai front folytatásán a németekkel együtt ismét rendkívül becses sikert értünk el, következetes támadásaink során."

1595992595

A Népszava beszámolt a Kárpátokban zajló harcokról is. „A Kárpátokban folyó nagy küzdelem a húsvéti csatában érte el a tetőpontot. A hatalmas orosz offenzíva március 20-tól kezdődően az Ondava vidékén a nyugati szárnyon kisebb sikerek után áttörhetetlen ellenállásra talált. A rohamok tömegével a lupkovi és uzsoki szorosok között nem értek el többet, minthogy a baligrodi műútig előre tolt hadállásunkat a nyugati szárnyal egy vonalba, közvetlenül a magyar határ mögött levő Telepóc, Zellő, Nagypolány és Juhászlak magaslatokra vontuk vissza. Az orosz hadvezetőség ekkor a lupkovi szoros és a Mezőlaborc irányából áttörést kísérelt meg a Laborc folyó mindkét oldalán és az áttöréshez az ott harcra készen álló csapattömegeket a Przemyslnél felszabadult hadsereggel frissítette föl. Ez áttörés siker esetén Homonna irányába a nyugati szárnynak az Ondava vidékén oly makacsul védelmezett hadállását tarthatatlanná tette volna és az erdős hegységben küzdő haderőnket veszedelmes helyzetbe hozta volna."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle