Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életben tartani – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. október 9. 10:52

Egészen különleges lehetőségeket is biztosított az a komplex sérültellátó tréning, melyen az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred tíz katonája vett részt.

Határozott kézfogással köszöntött a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában (IOGYK) Gulyás Gábor, a Sürgősségi Orvostan Tanszék gyakorlati oktatója. A mentőtisztként is komoly rutint szerzett szakembertől hamar megtudtam: a nemrég befejeződött komplex harctéri sérültellátó tréning olyan sikeres volt, hogy szabályos versengés alakult ki a katonák között a következő (remélhetően még az idén megtartandó) újabb ilyen tanfolyam tíz helyéért.

A komplexitás nem csupán magára az intenzív, kéthetes elméleti és gyakorlati képzésre, illetve annak körülményeire volt igaz, hanem az addig vezető útra is. Az oktatott módszertant kidolgozó Gulyás Gábor mellett igen sokan tettek azért, hogy ez a felkészítés megvalósulhasson, s a résztvevő két tiszt, továbbá nyolc altiszt és legénységi állományú katona olyan tudást szerezhessen, melynek segítségével a bajtársaikat, illetve szükség esetén a balesetet, sérülést szenvedett civileket minél hatékonyabban helyszíni ellátásban részesíthessék. A tréningen az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred tagjai vettek részt, a Sürgősségi Orvostan Tanszék feladata volt a szakmai koordináció, míg az IOGYK adta a helyszínt és a speciális egészségügyi oktató felszereléseket az első hét elméleti képzéseihez.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én megjelenő számában!