Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentett egy hódmezővásárhelyi katona

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. június 29. 16:18

Súlyos baleset történt Szegeden, amikor a szőregi buszmegállóba hajtott június végén egy személyautó. A baleset közelében tartózkodott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik katonája, aki azonnal a helyszínre sietett.

A hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál szolgáló Takács László kutyájával éppen az állatorvosi rendelőben tartózkodott, amikor a közelben a baleset megtörtént. Az őrvezető azonnal a helyszínre sietett és megállapította, hogy az autó vezetője nem szenvedett súlyosabb sérüléseket, azonban az autó kidöntött egy villanyoszlopot és elsodort egy buszmegállóban várakozó hölgyet is. „Amikor odaértem láttam, hogy egy nő eszméletlenül fekszik az üvegszilánkok között. A légzés stabilizálása érdekében a sérültet – állapotának figyelembevétele mellett – stabil oldalfekvésbe helyeztem és megpróbáltam a lelket tartani benne" – mesélte el a történteket Takács László.

Egy helyszínen tartózkodó járókelő értesítette a mentőket, akik munkáját továbbra is segítette a helyszínen az őrvezető. A sérültet a mentők stabil állapotban szállították a kórházba.

1596081519

Takács László őrvezető másfél évvel ezelőtt szerezte meg a Magyar Honvédség képzési rendszerében a CLS (Combat Life Saver – harctéri életmentő) képzettséget. Eddig még nem kellett éles helyzetben alkalmaznia a megszerzett tudást, ám ebben a helyzetben is kiderült, hogy ennek a képességnek a megszerzése, mennyire fontos lehet.