Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 19. 18:43

Az utóbbi hetekben az ország több pontján is bátor és azonnali fellépéssel, szakszerű helytállással segítettek a katonák bajba jutott embereken.

Győri tartalékosok segítettek egy motorosbalesetben

A győri 1. járási század két önkéntes területvédelmi tartalékos katonája nem mindennapi helytállásról tett tanúbizonyságot április 13-án.

1599185434
Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság katonái, Gerencsér Ákos törzsőrmester és Rácz Krisztián tizedes önkéntes területvédelmi tartalékosok autóval tartottak soron következő kiképzésük helyszínére Győrben. Reggel fél hétkor jó helyen voltak jó időben, amikor az Árpád utca és a Gárdonyi Géza utca sarkán egy pár perccel korábban történt baleset helyszínére érkeztek: egy kismotoron (robogón) közlekedő személy szenvedett közúti balesetet. A sérült zebra mellett feküdt, amikor észrevették és sürgősen elsősegélyben részesítették. A tartalékos katonák értesítették a rendőrséget, biztosították a helyszínt, a közúti forgalmat a további balesetek elkerülése érdekében irányították a rendőrség kiérkezéséig, a katonai kiképzésük során tanult módon.

1599185434
A mentők megérkezését követően a beteget átadták az egészségügyi szakembereknek, ezután az ellátás miatt feltorlódott forgalom biztonságos továbbhaladását segítették. A balesetet szenvedett kérésére a motor őrzését is ellátták, valamint a megrongálódott jármű biztonságos elhelyezéséről is gondoskodtak, a tulajdonossal és a rendőrséggel egyeztetve. A tartalékos katonák a helyszínelést és az adatfelvételt követően folytatták további útjukat a kiképzés helyszínére, amelyet sikeresen teljesítettek és újabb katonai ismeretekkel bővítették tudásukat.

Életmentésben segített a vezénylőzászlós

Szolnok felé tartott a 4-es főúton az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezénylőzászlósa, amikor két ijedt, az autósoknak integető alakra lett figyelmes, akik próbáltak segítséget kérni az arra közlekedőktől. Pasztercsák László törzszászlós azonnal megállt, hogy megnézze, miben lehet segítségükre.

1599185435

Mint az néhány másodperc múlva kiderült, egy férfi feltehetően szívinfarktust kapott és eszméletlen állapotban volt az autójában. A törzszászlós segített a férfit kiemelni, majd stabil oldalfekvésbe helyezte a beteget, akinek csak alig észlelhető életjelei voltak. Miközben értesítették a mentőket, próbálta stabilizálni a férfi állapotát, aki többször magához tért, majd újra elájult.

 A vezénylőzászlós segédkezett a helyszínre érkező mentőhelikopter leszállításában is. Mialatt a mentősök megkezdték a beteg szakszerű ellátását, a törzszászlós lezárta az utat, majd a rendőrök kiérkezését követően segített a forgalom irányításában.

Eszméletlen férfin segítettek a szolnoki katonák

Egy földön fekvő, 70 év körüli férfinek nyújtottak segítséget az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái április 16-án a délelőtti órákban, Jászladány területén.

Az alakulat katonái búvárkiképzésre tartottak Szolnokról Mályiba, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen meglátták a földön fekvő, idős férfit. A férfit járókelők vették körül, akik ekkorra már értesítették az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). A katonák megálltak, hogy a férfi segítségére siessenek. Miközben néhány katona a fogalomirányítással foglalkozott, az egészségügyi képzettségű kollégáik megkezdték az eszméletlen beteg ellátásához szükséges vizsgálatokat.

Míg az egyikük az eszméletlen férfit vizsgálta, addig egy társa a járókelőktől gyűjtött adatokat a betegről. Megállapították, hogy az idős férfinak kiugróan magas a vérnyomása és csak a fájdalomingerre reagál. Kapcsolatba léptek az OMSZ területi mentésirányítási központjával, és beszámoltak a beteg állapotáról. A katonák gondoskodtak a szabad légutakról, és egy nyakrögzítő gallér feltétele után egy infúziót is bekötöttek.

A mentős kollégák megköszönték a katonák szakszerű munkáját, és az eszméletlen beteget a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház sürgősségi osztályára szállították.

Azonnal cselekedett a közkatona

1599185435
Komoly tragédia is kerekedhetett volna húsvétkor egy vasúti járaton, amennyiben Simon Nándor közkatona nem lép fel időben és határozottan.

Április 2-án délután Simon Nándor közkatona a szentendrei Görgey-laktanyába tartott visszafelé a húsvéti ünnepekről a Pocsaj-Debrecen útvonalon közlekedő vonaton. Kocsár településnél egy feltehetőleg kábítószeres befolyásoltság alatt álló személy szállt fel a vonatra, aki rugós bicskával támadt a vonaton szolgálatot teljesítő ellenőrre. Simon közkatona nem gondolkodott, hanem azonnal cselekedett: az ellenőr segítségére sietett, és utastársával közösen ártalmatlanították a támadót. A gyors és hatékony fellépésnek köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Simon Nándor március 5-én kezdte meg tízhetes alapkiképzését az MH Altiszti Akadémián, mely végeztével az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál majd Debrecenben.

Tűzesetnél segített a győri katona

1599185435
Lángoló busz mentésében nyújtott segítséget a napokban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonája Győrben. Cseszregi János törzszászlós egyedüliként sietett a buszsofőr segítségére a forgalmas utcán. A győri katona kiemelkedő helytállását a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is megköszönte.

Március 16-án Győrben kigyulladt egy autóbusz a Honvédszálló előtti buszmegállóban. Miután az utasok elhagyták a járművet, a buszsofőr rögtön megkezdte az oltást. Az éppen a közelben tartózkodó Cseszregi János törzszászlós, az eseményeket látva azonnal cselekedett, és a Honvédszálló két poroltó készülékével az akkor már lángoló autóbuszhoz sietett, s a hivatásos tűzoltó egységek kiérkezéséig a gépjárművezetővel közösen folytatta a tűz oltását. A tűzoltók kiérkezését követően pedig – a rendőrség megérkezéséig – a forgalom irányításában segédkezett. A törzszászlós segítségével nemcsak az autóbusz tüzét fékezték meg, hanem megelőzték annak továbbterjedését és a nagyobb anyagi kár keletkezését is.

Cseszregi János törzszászlós gyors helyzetfelismerése, valamint átlagon felüli bátorságot igénylő cselekedete méltó példát mutat embertársai felé.

Borítóképünk illusztráció.