Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közeledik a katonazenészek napja

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 19. 18:35

Lehár Ferenc zeneszerző és katonakarmester születésének évfordulóján ünneplik a magyar katonazene napját. Április 25-én a Magyar Honvédség zenekarai és zenészei országszerte megemlékeznek az elődökről, összegzik a jelen eredményeit és áttekintik a jövő feladatait.

1599185432
A központi rendezvényt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál rendezik meg. A Petőfi Sándor laktanyában reggel kilenc órakor megkoszorúzzák Fricsay Richárd alezredes szobrát.
1599185432
Az egykori karmester és főzeneigazgató a magyar katonazenének szentelte életét, nevéhez kapcsolódik a katonazenekarok hatékony beillesztése a Magyar Honvédség rendszerébe. Emblematikus személyiségének emlékére 2014-ben avattak szobrot a Petőfi-laktanyában.

A program a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében folytatódik, ahol Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere mond köszöntőt. Az állománygyűlést követően katonazenekari szimpóziumot rendeznek, amit egy ünnepi hangverseny követ. A rendezvény hivatalos része a haza szolgálatában elesett katonazenészeknek a HM HIM díszudvarán található  emléktáblája megkoszorúzásával ér véget.

A közelgő fegyvernemi nap alkalmából Sárosi Péter százados, a Központi Zenekar zenekarvezetője érdeklődésünkre elmondta: a magyar katonazene szakma sok száz éves története igazi sikertörténet, amely szorosan összefügg Magyarország és honvédelmének történelmi korszakainak változásaival, valamint a magyar zenei élet évszázadokat átívelő fejlődésével. „A katonazenei fegyvernemi nap is arra a nemes célra hivatott, hogy ezzel egy közösséget alkotó és megőrző erőt teremtsen a katonazenészek számára" – hangsúlyozta. Hozzátette: a zene katonai célokra történő felhasználása a hadtörténet folyamán folyamatosan változott, de az új kihívásoknak mindig meg tudott felelni. Népszerűségét állandóan megtartva fokozatosan vált a haderő kulturális értékeinek szimbólumává.

„A Magyar Honvédség szerteágazó szakágai büszkén mutatkoznak be a széles társadalmi nyilvánosság előtt, hírt adnak szakmájuk történetéről, szeretetéről és mindazokról, akik ezért sokat tettek a történelem során" – fogalmazott a százados.

1599185432

 

1599185433