Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt Kiss Tibor nyugállományú vezérőrnagy

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. július 12. 8:43

Elhunyt Kiss Tibor nyugállományú vezérőrnagy.

1599190294
Kiss Tibor 1963 szeptemberében kezdte katonai pályafutását: a növendékjelölti időszak után Szentendrén, az Egyesített Tiszti Iskolában elvégezte a felderítő szakot. 1967 szeptemberében hadnagyként került Budapestre, a Magyar Néphadsereg Vezérkar 2. Csoportfőnökség állományába, ahol beosztott tisztként, főtisztként, 1976 és 1978 között londoni attasétitkárként, 1985 és 1989 között pedig helsinki katonai attaséként teljesített szolgálatot. Egy éven keresztül Vietnamban a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozatának munkájába is bekapcsolódott. 1990 – 1996 között a Honvéd Vezérkar Katonai Felderítő Hivatal állományában dolgozott, igazgatóhelyettesként, majd igazgatóként, illetve a parancsnok első helyetteseként. Munkája eredményeként dandártábornokká nevezték ki.

1996 újabb állomás volt az életében: a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalához került, ahol főigazgató-helyettesként dolgozott. Később washingtoni véderő, katonai és légügyi attasé lett.

2002 márciusában szolgálati nyugállományba vonult, ám továbbra is tevékeny maradt, egyebek között az MK Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nemzetközi főosztályvezetőjeként, majd osztályvezetőjeként számítottak szakértelmére. 2007-ben előléptették vezérőrnaggyá. Bekapcsolódott a honvédelem érdekében tevékenykedő társadalmi, civil szervezetek munkájába is. Alapító tagja, illetve felügyelő bizottsági elnöke volt a Felderítők Társasága Közhasznú Egyesületnek. Komoly szerepe volt abban, hogy az egyesületet elismert szakmai háttértámogató szervezetként tartsák számon. A Budapesti Nyugállományúak Klubja Felderítő I. Tagozatában is számíthattak rá.

Kiss Tibor 38 éves katonai pályafutása alatt számos dicséretben és elismerésben részesült. Megkapta a Finn Oroszlánrend Parancsnoki Fokozatát, valamint 1998-ban a Koncz Márton-díjat.

A nyugállományú vezérőrnagy 73 évesen hunyt el. A „Magyar Honvédség halottja"- ként, katonai tiszteletadással vesznek tőle végső búcsút július 12-én, csütörtökön, 14 órakor, Budapesten, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely ravatalozójában.