Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés a dandárnak

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. január 24. 16:40

Kiemelkedő kulturális és hagyományőrző tevékenységéért díszoklevelet adományozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnak Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. Az oklevelet Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese a Stefánia Palotában rendezett központi ünnepségen vette át.

1595948157

A kiképzések, felkészítések mellett a kultúra és a katonai hagyományok ápolására is kiemelt figyelmet fordít az alakulat. A debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok szerves részét képezik mindkét város kulturális életének, fellépéseik mindig nagy közönséget vonzanak, a hagyománnyá vált karácsonyi hangversenyen a koncerttermek minden alkalommal megtelnek.

A Debreceni Virágkarnevál, a Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivál és a Dél-alföldi Katona-zenekari Fesztivál állandó fellépői. A jeles évfordulók és a katonai ünnepek méltó megünneplése mellett a dandár évente megrendezett Szent László-, illetve Szent Márton-napján katonák és civilek ünnepelnek együtt. A Lehet egy csillaggal több?! 2012 elnevezésű tehetségkutatóról a dandár állományából többen magas elismeréssel tértek haza, az alakulat dolgozóiból álló Debreceni Honvéd Táncegyüttes pedig egyre több társadalmi rendezvényre kap meghívást.

A Bocskai-dandár kulturális tevékenységének immár két éve nélkülözhetetlen része a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének aktív munkája is. Hagyományőrző programjaival, tematikus előadásaival, hadisírgondozó tevékenységével és a katonai-civil kapcsolatok példaértékű erősítésével a HTBK DSZ jelentős részt vállal az alakulat társadalom felé közvetített kommunikációjában.

1595948158

A magyar kultúra napját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár mindhárom helyőrségében méltó módon ünnepelték. Az évfordulóról közösen emlékezett meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekara a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium növendékeivel a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

A hódmezővásárhelyi városházán a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar vehette át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. B. Élthes Eszter, a hódmezővásárhelyi születésű, 2004-ben elhunyt színész özvegye és Almási István polgármester az elismerés mellett Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet és 500 ezer forintos pénzjutalmat nyújtott át Kovács István őrnagynak, a zenekar vezetőjének.

A debreceni Kossuth-laktanya könyvtárában a magyar kultúra napja alkalmából, valamint a 70 évvel ezelőtt történt doni katasztrófára emlékezve korabeli NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) filmhíradókat tekintettek meg a katonák, illetve a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katonanövendékei.

1595948158