Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerést kapott a magyar katona

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 28. 8:42

A közelmúltban elismeréseket adtak át az Európai Unió Műholdközpontjában (European Union Satellite Centre – SatCen) dolgozók számára – köztük egy magyar katonának is.

A rendezvényen – a SatCen előléptetési bizottságának ajánlása alapján -, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként írásbeli igazgatói dicséretet vehetett át Szeitz Tamás százados Pascal Legai tábornoktól, a SatCen igazgatójától. 

Az Európai Unió Műholdközpontját 1992-ben alapították nyugat-európai uniós ügynökségként, és 2002. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Legfontosabb feladata az EU döntéshozó tevékenységének támogatása műholdfelvételek elemzése útján, illetve az Európai Unió biztonságát meghatározó válságövezetek és az unió részvételével folytatott műveletek képi felderítő támogatása.

1599192091

A honvédelmi tárca 2011 óta – az akkori magyar soros uniós elnökség kezdetétől – képviselteti magát a spanyolországi Torrejón de Ardoz légibázison települt SatCen-ben. A magyar katonák munkájukat a SatCen műveleti osztályán, különböző speciális szakmai beosztásokban látják el, mint kiküldött nemzeti szakértők.

A SatCen állandó munkatársain kívül csak kivételes esetben fordul elő, hogy egy kiküldött nemzeti szakértő munkáját ilyen formában elismerjék.