Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkészülni, vigyázz, rajt!

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. június 13. 20:04

Még csak reggel 10 óra és máris nagy a meleg. Pedig a java még hátravan! Közel 100 diák várakozik a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ kapujában, hogy bejusson és részt vegyen egy, a kiképző központ szervezésében rendezett, akadálypálya-rendszerű vetélkedőn.

1595973683

Az esemény már hagyományosnak mondható, hiszen a LIA Alapítványi Iskola a fennállása óta tart kapcsolatot a katonai szervezettel. A Katonasuli-program keretén belül több közös rendezvényt is tartottak már. Legutóbb március 12-én Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából rendezett kvíz vetélkedőn közel 130 diák vett részt.

A tanulók akadályversenyen mérték össze erejüket, amelyre Ungvölgyi János, a LIA Alapítványi Óvoda és Szakközépiskola szolnoki igazgatója mellett Szabó István, Szolnok megyei jogú város alpolgármestere is ellátogatott.

1595973683

Az erőpróba terepjáró gépjármű tolásával kezdődött, ezután sebesültszállítás jött, és ha még mindig nem melegedtek ki a résztvevők, felvehették a vegyivédelmi felszerelés gyakorló változatát ruhaként, amiben 50 méter lefutásával alapozhatnak a következő versenyszámokra.

A kúszófolyosó szabályos végrehajtása komoly kihívás volt az egyre fáradó versenyzőknek. A katonaélet szépségeinek élethűbb átélése érdekében mindenkin álcafesték és álcaruha volt, amely nemcsak megvédte a csapattagokat a próbák ideje alatt, de így jobban azonosulhattak a feladatok teljesítése közben az előttük ezeket már tucatszor végrehajtó katonákkal.

A fegyveres futáson az erősebbeket géppuska, a vállalkozó kedvűeket gépkarabély várta. 400 méter futás után homokzsákcipelés, majd paintball-puskával célba lövés következett egy előre berendezett lőpályán. Mind a két célnak le kellett buknia, mert ha ez nem sikerült, újra homokzsákcipelés és újabb 10 lövés következett.

A cél előtti futás már könnyen ment, pedig a hőmérő higanyszála ekkor már 30 Celsius-fok fölé kúszott.

1595973684

A délutáni eredményhirdetésre már újra kipihenten sorakoztak fel a diákok. A díjakat és elismeréseket Apáti Zoltán ezredes, központparancsnok, illetve Almási László őrnagy, az 1. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka adta át.
Zárszavában Ungvölgyi János intézményvezető megköszönte a közös munkát és – úgynevezett előrehozott évzáró keretében – Almási László őrnagy kiosztotta az intézmény legjobbjainak járó elismeréseket.

1595973684
Címkéknövendék