Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a 33. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. május 24. 20:50

Hat ország húsz hallgatója részvételével kezdődött meg a 33. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A felkészítést Drót László ezredes, a központ parancsnoka nyitotta meg.

1596032760

A háromhetes tanfolyamon Magyarország mellett Egyiptom, Franciaország, Izrael, Macedónia és Németország húsz hallgatója vesz részt. A kurzus programja az ENSZ Békeműveleti Osztály (UN Department of Peacekeeping Operations) által kiadott irányelvek és kiképzési anyagok alapján kidolgozott, így az minden tekintetben megfelel az ENSZ által támasztott szigorú kiképzési normáknak és követelményeknek.

1596032761

A tanfolyam első hetében a felkészülők elsősorban elméleti – többek között járőrözéssel, események kivizsgálásával, és információgyűjtéssel kapcsolatos – foglakozásokon vesznek részt, amelyek megfelelő alapot biztosítanak a későbbi gyakorlati feladatok és foglalkozások sikeres végrehajtásához. A hallgatók megismerkednek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

1596032761

A gyakorlati foglalkozások sorában található angol nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat és helikopteres légi felderítés is. A felkészítés végén a hallgatók egy zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról.

A tanfolyam elvégzését követően a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses tisztjei lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az EBESZ, az EU és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1596032762

Az IMOC megnyitója után Selmeczi Attila alezredes (MH Összhaderőnemi Parancsnokság) idézte fel a tanfolyam egykori oktatója, Kiss Róbert posztumusz alezredes katonai életpályáját, majd a résztvevők megkoszorúzták az alezredes emlékhelyét. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kiképzési főnöke 2006. május 23-án a Kiképző Központban végrehajtott XIII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon, egy aknaismereti foglakozás előkészítése során az életét követelő tűzszerész balesetet szenvedett.

1596032762

Fotó: Sebők Tünde és a szerző felvételei