Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a magyar-román közös gyakorlat tervezése

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. április 12. 13:04

A napokban megkezdődött a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj idei gyakorlatának tervezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj húsz évvel ezelőtt alakult meg. A zászlóalj célja, hogy hatékony és hiteles katonai erő felmutatásával képes legyen műveleti feladatok ellátására is. Az alegység közös vezetés alatt áll, mindkét nemzet egyenlő létszámmal képviseli magát. A magyar modult az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja, a román modult pedig a 18. „Banat" Lövészdandár aradi 191. Lövészzászlóalja biztosítja.

1599184803

Az évente megrendezett közös gyakorlás lényege, hogy a katonák megismerjék a másik fél műveleti eljárásait, illetve kialakítsák a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést, így az előző évek tapasztalatait is beépítik a következő gyakorlatok kidolgozásába.

A Wise Foresight 2018 elnevezésű közös, többnemzeti gyakorlatnak Románia biztosít helyszínt a Dud Taut-i lő- és gyakorlótéren. Az idei gyakorlat kiképzési célja a szakaszszintű harceljárások közös gyakorlása lesz.

Fotó: Tisza Zoltán