Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött az érettségi a Petőfi laktanyában is

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. május 4. 15:13

Ahogy eddig minden évben, idén is a magyar írásbelivel kezdődött az érettségi. A Petőfi laktanyában működő Budakalász Gimnázium kihelyezett esti tagozatán tanuló tizenhat hallgató számára is elkezdődtek a vizsgák május 4-én, hétfőn.

Hétfő reggel 8 órakor tizenhat katona nem szolgálatra, hanem vizsgára jelentkezett Budapesten, a Petőfi laktanyában, hogy bizonyítsák felkészültségüket magyar nyelv és irodalomból.

„Ez a tizenötödik érettségi, amit itt, a laktanyában megszerveztünk. Zömmel katonák jelentkeznek hozzánk, általában azért, mert az előléptetésükhöz feltétel az érettségi bizonyítvány. A Magyar Honvédségen belül csak ebben az oktatási intézményben szerezhető meg esti képzésben a középfokú bizonyítvány" – mondta lapunknak Széli Ferenc, a tagiskola vezetője.

1595993115

Az esti képzésben résztvevő hallgatóknak nincs egyszerű dolguk, mivel heti két alkalommal tartott oktatással a nappali képzés követelményeit kell teljesíteni, emellett ott van a munka és a család is. Emiatt előfordul lemorzsolódás a három év alatt szolgálati elfoglaltság – adott esetben misszió, vagy családi ok miatti, de akik végigcsinálják, azoknak az esetek döntő többségében sikerül az érettségi – tette hozzá Széli Ferenc, aki azt is kiemelte, Piros Ottó ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka is támogatja a katonák képzését.

„Az első feladat nem volt nehéz, de azért oda kellett figyelni" – mondta a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Tamási Endre szakaszvezető aki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóaljában szolgál. A szakaszvezető azért vállalkozott a képzésre, hogy előléptethessék őrmesterré. Elmondása szerint a munkában rengeteg támogatást kapott a három év alatt, viszont a családi programokkal nem mindig volt egyszerű összeegyeztetni a tanulást.

1595993115

A következő napokon matematikából, történelemből, végül idegen nyelvből írásbeliznek majd a hallgatók.

Fotó: Horniak Dóra

Címkékvizsga