Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkötelezett hazaszeretet vezérelte

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 27. 18:36

A mai napon tisztelgünk a hazáját védő katona, az ország felmérésében résztvevő térképész, az okosan gazdálkodó gazdatiszt, a fiatalok nevelését szívén viselő tanár, a nagy tudású szakíró, az újat, a haladást kutató tudós, a képességét állandóan fejlesztő művész, a családját tisztelő és szerető férfi, az életével követendő példát adó ember előtt – mondta Tóth László okleveles mérnök ezredes Sopronban október 26-án.

1595943657

Az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnöke a magyar katonai térképészet kiemelkedő alakja, Tóth Ágoston honvéd ezredes, hadmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen vett részt a Szent Mihály temetőben található síremléknél.

Tóth ezredes felelevenítette az 1848–49-es szabadságharc katonájának életútját, akit a mai napig polihisztor katonatérképésznek tartanak. Mint hangsúlyozta: „olyan ember emlékének tisztelgünk, akit az elkötelezett hazaszeretet vezérelt minden tettében, aki évtizedeken át azért munkálkodott, hogy hazánk felzárkózhasson Európához gazdaságilag és társadalmilag egyaránt."

1595943658

Fotó: MH GEOSZ