Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenerő nélkül nincs realisztikus kiképzés

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. február 5. 7:25

Mint azt korábban (mozgó)képekben hírül adtuk: alapszintű lőgyakorlatokkal kezdődött az év az MH Bakony Harckiképző Központ ellenerőszázada számára. A tavaly tizedik születésnapját ünneplő, speciális század esetében azonban nemcsak a 2015-ös év az új, hanem az is, hogy Schön Ádám főhadnagy személyében januártól új, megbízott parancsnok irányítja az alegységet.

1595987168

A főhadnagy idei évi tervei között mindenképpen szerepel az eddigi jó munka − azaz a gyakorlatok kiszolgálásának, alájátszásának – folytatása, illetve a század saját szakharcászati képességének szinten tartása. (Ezért is zajlott január végén a havas Bakonyban alapszintű gyalogsági és harcjármű-szaklőgyakorlat, ahol a résztvevők tüzelőállásból kiindulva különböző mozgásokkal küzdötték le a kihelyezett célokat.)

 „Ezzel kezdtük az évet, ez a nyitómozzanatunk. Későbbiekben még rajszintű éleslövészetet is végrehajtunk, majd megkezdődik a nagyüzem. Általánosságban elmondhatom, hogy vannak olyan (záró)gyakorlatok, ahol eleve számolnak velünk, és meg is vannak elégedve a munkánkkal. Aztán akadnak olyanok, amelyekben a tervek szerint nem szerepelnénk, de aztán mégis részt veszünk bennük. Nyilván ez a gyakorlatok tervezőin múlik. Mindenesetre a század fontos szerepet tölt be a Magyar Honvédségben; sarkosan fogalmazva azt is mondhatnám, hogy ellenerő nélkül nincs realisztikus kiképzés" – mondta Schön Ádám főhadnagy, akit saját bevallása szerint már kiskorától kezdve érdekelt a történelem, ezen belül pedig a katonaság. Más pályakép nem is lebegett előtte, így történhetett, hogy 2010-ben gépesített lövészként végzett az akkor még Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Karán.

1595987168

Ezt követően rögtön Várpalotára került, az ellenerőszázadhoz, és kisebb megszakításokkal – dolgozott egy fél évet az MH BHK hadműveleti főnökségén – azóta folyamatosan itt teljesít szolgálatot.

Eddigi katonai pályafutása alatt jó néhány tanfolyamon (például rohamlövész és ejtőernyős) vett részt, és ezek közül is kiemelkedik az Amerikában (Fort Benning) elvégzett alap lövésztiszti tanfolyam.

„Ez a tanfolyam voltaképpen az amerikai hadseregben első lövészbeosztásba kerülő tisztek alapozó tanfolyama, amelyen rendre külföldi hallgatók is részt vesznek. Nagyon hasznos volt számomra az ott – teljesen más világban − töltött néhány hónap" – elevenítette fel ezt az időszakot a megbízott századparancsnok, és hozzátette, hogy ezeket a tapasztalatokat (is) be lehet építeni a kiképzésbe.

1595987169

Visszatérve a század munkájához, a megbízott századparancsnok érdeklődésünkre kifejtette azt is, hogy mivel komoly rutinnal és kiváló felkészültséggel rendelkeznek, a tipikusnak nevezhető gyakorlatokon már előre tudják, milyen feladatokat kell végrehajtaniuk. A különféle kiképzési rendezvényeken általánosságban már szükség van néhány apró részlet pontosítására, aztán pedig következnek azok a speciális gyakorlatok (például a különleges műveleti erőké), ahol az ellenerőszázadot is be kell úgymond tanítani arra, hogy miként törjön borsot a reguláris erők orra alá. Schön Ádám főhadnagy szerint szintén igaz ez a nemzetközi gyakorlatokra, ahol „szinte mindent ott helyben kell kitalálniuk".

És hogy hol találkozhatunk legközelebb az ellenerős fiúkkal? Nos, a tervek szerint februárban Táborfalván tartják az UNFICYP-misszió következő váltásának zárógyakorlatát, aztán pedig jön a tavasz, és vele együtt számos nagyszabású hadgyakorlat az MH BHK alárendeltségében üzemelő lő- és gyakorlótereken. Amelyeken persze a század is részt vesz, merthogy ellenerő nélkül nincs realisztikus kiképzés.

1595987169

Fotók: Rácz Tünde és a szerző