Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elméleti és gyakorlati kiképzésen vettek részt a tartalékosok

Szöveg: Horváth Éva Réka százados |  2018. február 14. 19:21

Győr-Moson-Sopron megyében 54 önkéntes területvédelmi tartalékos és 14 önkéntes műveleti tartalékos vett részt a 7. Kiképző Század kiképzésén, a napokban.

1599181669
A megyében tavaly áprilisban kezdődött meg az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése. A jelentkezők – a háziorvosi és a pszichológiai vizsgálatokat teljesítve – a szerződéskötést követően megkapták az egyenruhájukat és a szükséges felszereléseket.

A most bevonult tartalékosok felkészítésében elméleti és gyakorlati foglalkozások egyaránt szerepeltek. Az önkéntes katonák a munka-, tűz-, baleset-, és környezetvédelmi oktatás mellett elsajátították a katonai tereptant, valamint a műszaki és a területvédelmi ismereteket. A gyakorlati foglalkozásokon pedig megismerték a honvédségben rendszeresített gépkarabély fő részeit, működésének elvét, biztonságos kezelését, valamint gyakorolták a fegyver szét-, és összeszerelését, karbantartását.

Az alaki fogások mellett a kiképzők a katonai testnevelés foglalkozás részeként az önvédelemre épülő közelharc alapjainak oktatására is nagy hangsúlyt fordítottak. Az egészségügyi alapismeretek tárgykörében pedig az elsősegélynyújtást, a sebek fertőtlenítését és kötözését, a sérült, tört végtagok rögzítését gyakorolhatták az önkéntesek. Utóbbi foglalkozás szakszerű végrehajtásában az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egészségügyi altisztjei nyújtottak segítséget nekik.

1599181670
A kiképzők a foglalkozásokat úgy állították össze, hogy próbára tegyék az újoncok ügyességét és képességeit. A tartalékosok a felkészítést sikeresen teljesítették. Az elkövetkező időszakban a terveknek megfelelően tovább folytatódik a járási századok feltöltése és a már szerződött tartalékos katonák kiképzése a megyében.
1599181670