Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élményszerű hadtörténelem

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 18. 7:52

Az Emlékparki Nyár programsorozat nyitányaként, „Karantén után” címmel nyílt képzőművészeti kiállítás dr. Kiss Attila András orvos ezredes, a Honvédkórház szülész-nőgyógyászának festményeiből július 17-én, a pákozdi Katonai Emlékparkban.

1596082440

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Szabó István honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott: az Emlékparki Nyár méltó lehetőséget teremt a katonakultúra bemutatására és népszerűsítésére, a katona képzőművészek egyéni és csoportos kiállításaira, a hadtörténelem élményszerű megjelenítésére időszaki kiállításokkal és előadóestekkel, valamint a vitathatatlanul legnépszerűbbre, a katonazenekarok nyáresti, szabadtéri, könnyed koncertjeire.

„Dr. Kiss Attila orvos ezredes képzőművészetéről akkor kell beszélni, amikor nem láthatóak az alkotásai, mert amikor láthatóak, akkor a képek magukért beszélnek. Az ezredes egy személyben katona, orvos és képzőművész, aki mindhárom hivatását mesterfokon műveli. Folyamatosan fejleszti művészetét, rendszeres résztvevője különböző hazai és külföldi képzőművészeti és alkotótáboroknak. Alkotásai megtalálhatóak és láthatók Franciaországban, Svájcban, Lengyelországban, Erdélyben és New Yorkban is" – méltatta az alkotót az államtitkár.

1596082440

Szabó István szerint a mai alkalom azért is különleges, mert a járványhelyzet első hulláma után a nemzeti emlékhelyen ez az első program. „A járványhelyzet számos külön feladatot rótt a Magyar Honvédségre. Eskünkhöz híven szolgáltuk hazánkat, azt gondolom, jól vizsgáztunk, katonáink bizonyították nap mint nap hozzáértésüket" – szögezte le az államtitkár.

1596082440

Dr. Kiss Attila orvos ezredes elmondta: akik ismerik őt, azok tudják, hogy ihlető forrása József Attila, képei címéül sokszor választja egy-egy verssorát. Érdekesség, hogy az alkotó Rippl-Rónay József képeinek inspirációja alapján kezdte módszeresen rajzolni-festeni jazz-zenészek portréit. Festeni a gimnázium végén kezdett el, Csontváry Kosztka Tivadar képeinek hatására. Nagy kedvencei rajta kívül Gustav Klimt és Egon Schiele osztrák festők, de az itáliai reneszánsz alkotók is közel állnak hozzá.

1596082441

A megnyitón közreműködött Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész, érdemes művész és Szenthelyi Krisztián, a Zeneakadémia 3. éves hallgatója, énekművész. A kiállításmegnyitót követően az MH Légierő Zenekar Veszprém szabadtéri koncertjét hallhatta a közönség.

Az „Emlékparki Nyár" elnevezésű, ingyenesen látogatható hadtörténelmi, honvédelmi, kulturális programsorozat nyolcadik évadát is az alakulása 25. évfordulóját ünneplő Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a 10 éves Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely összefogása teszi lehetővé. A programsorozat fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

1596082441