Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első látható eredmény

Szöveg: Harmath Tamás alezredes | Fotó: Révész Csaba, Czeglédi Mihály őrnagy |  2020. július 17. 17:24

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság első alkalommal vett részt hazai szervezésű és levezetésű nemzetközi gyakorlat előkészítésében.

1596082438

A NATO „OCCASUS" gyakorlati forgatókönyve alapján a parancsnokság állománya kidolgozott egy hadosztály szintű harcparancsot, mely harcászati környezetbe illeszti az MH 25. Klapka György Lövészdandár Brave Warrior 2020 nemzetközi harcászati gyakorlatán résztvevő állományát. Ezen kívül szakmai alapot teremt a Magyar Honvédség Parancsoksága alárendelt alakulatai törzsfelkészítéséhez.

Az angol nyelven elkészített többszáz oldalas harcparancs és mellékletei tervátadó értekezletét július 15-én tartották Székesfehérváron. A rendezvény levezető parancsnoka Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kiképzési csoportfőnöke volt. Az eseményen részt vett Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, valamint a Magyar Honvédség Parancsnokságának kijelölt vezetői és alárendelt katonai szervezeteinek parancsnoki állománya is.

1596082438

A hadosztály-parancsnokság törzsfőnöke, Somogyi Zoltán ezredes a jelentés megnyitójában kiemelte, hogy a harcparancs kidolgozása kiváló lehetőséget biztosított saját kiképzési céljainak eléréséhez, növelve törzs angol nyelvű írásos és szóbeli kommunikációs képességeit. A következő részben a hadosztály-parancsnokság tervező csoportja szakterületeinek megfelelően jelentették a harcparancs lényegi elemeit.

A rendezvény értékelése során Korom Ferenc vezérezredes elismerte a jelentés és a kidolgozott parancs színvonalát, egyben a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásának első látható eredményének nevezte azt. Kiemelte továbbá a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetői állománya, valamint az alárendelt katonai szervezetek parancsnokai részére, hogy a hadosztály-parancsnokság magyar állományának feltöltése szakmai befektetés a Magyar Honvédség részére, mivel az itt szolgáló állomány olyan gyakorlati tapasztalattal felvértezve kerül vissza rendszerébe, melynek megszerzésére a korábbiakban hazai körülmények között nem volt mód.

1596082439
1596082439