Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmerültek az emlékekben

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. október 26. 8:15

Hetedik alkalommal rendezték meg országos találkozójukat az egykori és a mai katonabúvárok. Az idei rendezvénynek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred adott otthont október 25-én, szerdán.

1596040511

Az MH Hadikikötőben Lévai Miklós nyugállományú ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Tagozatának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az Országos Katonabúvár Találkozó szervezője megnyitóbeszédében elárulta: „Az idei konferencián arról is megemlékezünk, idén van a huszadik évfordulója annak, hogy kiemeltük a mostari Öreg-híd köveit."

1596040511

A boszniai háborúban szétlőtt híd köveit az egykori Magyar Műszaki Kontingens (MMK) búvárai emelték ki a folyóból.  A híd történetéről és a munkálatokról két egykori résztvevő, Létai Attila nyugállományú ezredes, az MMK egykori parancsnoka és dr. Veres Róbert nyugállományú alezredes, az MMK egykori főmérnöke beszélt.

1596040511

A távolabbi és a közelebbi múltra visszatekintő előadásokat követően az alakulatnál rendszeresített búvárfelszereléseket tekinthették meg az Országos Katonabúvár Találkozó résztvevői.

1596040511

„Nagy öröm számomra, hogy a tűzszerész és hadihajós ezred adott otthont az idei találkozónak, így az alakulat képviselői találkozhattak a tapasztalt, veterán katonabúvárokkal. Ez egy remek lehetőség arra, hogy a kialakult közösség összekovácsolódjon egy jó hangulatú, szinte már baráti beszélgetés során" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Márfi Attila őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felderítő főnöke.

1596040512

A találkozón a Magyar Honvédség búváralegységgel rendelkező alakulatai mellett veterán katonabúvárok, egykori sorkatona búvárok, valamint a Híd Zrt. képviselői is részt vettek. Az emlékkonferencia végén a több mint ötven főből álló katonabúvár-közösség a „Zeusz" névre keresztelt AN–2-es típusú aknásznaszád fedélzetén hajózott, majd a program elismerések átadásával zárult.

1596040512

Fotó: a szerző felvételei