Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élő közvetítés speciális endoszkópos beavatkozásokról

Szöveg: Szabó Ildikó főhadnagy |  2016. november 23. 14:45

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) Endoszkópos Szekciója a napokban együtt rendezte meg rendes éves ülését a European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) szimpóziumával, Budapest egyik szállodájában.

1596023508

A három napos rendezvény első napján „Sürgősség és endoszkópia" címmel rendeztek szekcióülést, amelyen az endoszkópia területén újszerűnek számító témákról, például az idegentest félrenyelésről, valamint a savas-lúgos marószerekkel történt mérgezésekről tartottak előadást a hazai vezető szaktekintélyek.

A rendezvényen az MGT Endoszkópos Szekció elnökének választották dr. Gyökeres Tibort, a konferencia társelnökét és főszervezőjét, a Honvédkórház gasztroenterológia részlegvezető főorvosát.

1596023508

A szekcióülést követő kétnapos nemzetközi szakmai fórumon
450-en vettek részt a világ 32 országából. Az MH Egészségügyi Központ vezetőségének képviseletében a megnyitóbeszédet dr. Lehoczky Péter Gábor, a Honvédkórház Gyógyító és Betegellátó Intézet igazgatója tartotta.

A konferencia során lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megismerhessék a szakterület legújabb eredményeit, emellett tapasztalatcserére is volt alkalom.

A szimpózium fő témája a vastagbél endoszkópos vizsgálata volt, amelyek jelentősége elsősorban a vastagbél-rákszűrésben mutatkozik meg, s amelynek bevezetése kormányhatározat alapján Magyarországon 2018-tól tervezett. Mivel ez a fajta szűrővizsgálat jelenleg még nincs országos szintre kiterjesztve, rendkívül hasznosnak bizonyultak a környező országok szakembereinek ilyen irányú, előnyöket-hátrányokat bemutató tapasztalatai, amelyek felhasználásával hazai bevezetés esetén a negatívumok könnyebben kiküszöbölhetőek lesznek.

1596023508

Különösen nagy érdeklődés mutatkozott azokra az élő közvetítésekre, amelyek során az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház vizsgálóiból, nemzetközi és hazai szakemberek által végzett, hagyományos és hazánkban ritkán alkalmazott endoszkópos beavatkozásokat vetítettek ki a konferencia előadótermébe.

A rendezvény nagy sikere miatt az európai társaság a 2018. áprilisában első alkalommal megrendezendő összeurópai, a szakma teljes spektrumát felölelő endoszkópos konferencia helyszínéül Budapestet jelölte ki.

1596023509