Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadás az ördögűzésről

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. május 1. 15:58

A hetente megtartott bibliaórák keretén belül dr. Alácsi Ervin János őrnagy, katolikus tábori lelkész tartott egy rendkívül érdekes előadást a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1599186362
A HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Szolgálati Ágának volt egy felajánlása a Magyar Honvédségnek: minden, a parancsnokságuk alá tartozó tábori lelkész kiválaszt két közkedvelt témát, amelyekben a lelkészek felkérésre előadásokat tarthatnak bármelyik alakulatnál. Nagyon sok téma között lehet választani, mint például a fegyvernemi védőszentek élete, kiváló katonák és szentek, akik a katonaélethez kapcsolódnak (Kapisztrán Szent János), illetve a világ öt nagy vallásának tanításai.

A hitélet gyakorlása a helyőrségben biztosított, és a rendszeresen megtartott bibliaóra keretén belül lehetett ezt az előadást meghallgatni. Egy rövid teológiai bevezetést követően Alácsi atya az ördögűzés formáiról, az ördög emberi életre gyakorolt hatásairól beszélt, majd az ördögűzés metodikáját is ismertette néhány példa, illetve jelenség bemutatásával. Az előadás a nemrégen elhunyt Don Gabriele Amorth magyarul is megjelent műveire épült, aki évtizedeken keresztül volt a római főegyházmegye ördögűző papja, és a tapasztalatait írta meg könyveiben.

1599186362
A tábori lelkész szerint az előadások iránt mindig nagy érdeklődés mutatkozik, hiszen Az ördögűző (The Exorcist) című film óta megszámlálhatatlanul sok film készült a témában, persze nem mindegyik dolgozza fel hűen a jelenséget. Rengeteg emberben felmerül a kérdés, hogy mi a valóság, mi a katolikus lelkészek tapasztalata és véleménye a témával kapcsolatban. „Első ránézésre komolytalan dolognak tűnik, de utána általában meglepődött arccal vonulnak ki az emberek az előadásról, mert rájönnek, hogy ez egy komoly dolog, hiszen emögött tényleg van egy kézzelfogható, kitapintható valóság" – mondta Alácsi Ervin János őrnagy.

Fotó: a szerző felvételei