Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadás és könyvbemutató Szombathelyen

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. november 16. 10:37

Két eseménynek is otthon adott november 14-én, kedden Szombathely Katonatörténeti Kiállításának egyik bemutatóterme.

1596041226

A HM Katolikus Tábori Püspökség, valamint a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány közös szervezésében itt rendezték meg az „Egy tábori lelkész élete a misszióban" című előadást, valamint a „Közös küldetésben − Katona és lelkész az ember és a nemzet szolgálatában"című könyv bemutatóját is.

Kálinger Roland őrnagy, Rozsé atya, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tábori lelkésze diavetítéssel egybekötött előadása során beszélt a tábori lelkészek életéről, feladatáról, illetve azokról az élményekről és kihívásokról amelyek a missziós munkájuk során előfordulnak. „A misszió az a hely, ahol a papi hivatás ábécéjét, fortélyait végig lehet próbálni, ugyanakkor össze kell szedni magunkat, hiszen egy misszióban nemcsak a katonák fáradnak el, hanem a tábori lelkészek is kimerülnek" – kezdte előadását az őrnagy, hozzátéve: „nekünk van egy olyan plusz töltet, ami bennünk jobban kell, hogy tartsa a lelket, mint a ránk bízott katonákban."

1596041226

Rozsé atya figyelmeztetett arra, hogy a katonákat akkor sem szabad lelkileg magukra hagyni, amikor hazatérnek a misszióból. „Nagyon fontos, hogy az ember ne csak testileg, hanem lelkileg is épen jöjjön haza" – hangsúlyozta Kálinger őrnagy, majd megkérte a hallgatóságot, hogy imádkozzanak a katonákért, akik „szívvel és lélekkel szolgálják ezt a hazát és védik a békét".

Ezt követően Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, pápai káplán mutatta be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kiadványt, amely négyszáz oldalon keresztül a hittel, kitartással végzett közös szolgálat fontosságáról ír. „A könyv egy összefoglaló arról, hogy a hadsereg, a vallás, az egyház, a katona és a lelkész milyen viszonyban van egymással. Mert a tábori lelkészek történetével rengeteg történelmi szakkönyv foglalkozott, viszont az eszmeiséget, a filozófiát, azt, hogy miért vagyunk mi valójában, azt még eddig nem fogalmazták meg" – mondta Berta Tibor, hozzátéve, ez egy olyan könyv, amihez több idő kell, egy nagy karosszék és türelem.

1596041226

Fotó: Szombathelyi toborzó és érdekvédelmi iroda