Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonazenészek is felléptek a Berlin Tattoo-n

Szöveg: S. P. |  2017. november 16. 11:43

A Magyar Honvédség központi zenekara – Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere vezetésével – november elején részt vett az idén huszadik alkalommal megrendezett, Berlin Tattoo elnevezésű nemzetközi katona-zenekari fesztiválon.

1596041227

A katona-zenekari fesztiválok világszerte óriási népszerűségnek örvendenek. E fesztiválokat világszerte tatoo-nek nevezik, amely egy különleges katonai parancsszóból kapta nevét. A „tatto" szó a holland „doe den tap toe", röviden „tap toe" kifejezésből ered, mely a magyar takarodó megfelelője. Szó szerinti fordításban azt jelenti: „zárd el a sörcsapot".

A kifejezést az angolok is átvették még az osztrák örökösödési háború idején, amikor a brit hadsereg Flandriában állomásozott. A britek ezt a szokást egyfajta zenés szignállá alakították át és a katonai alakulat dobosai és dudásai minden este eljátszották ezt a jelet a helyi kocsmárosoknak, hogy azok zárják el a sörcsapokat, ezzel pedig arra kényszerítsék a katonákat, hogy térjenek nyugovóra. A XIX. században a laktanyákban megfordult ennek a jelentése: a „tattoo" kifejezés már nem a takarodó szignál jele volt, hanem a fúvószenekar így hívta a katonákat éjjeli mulatságra.

1596041228

A nagyszabású berlini  katona-zenekari fesztivált – melynek célja a nemzetközi katonai és kulturális hagyományok bemutatása, és népszerűsítése – 1997 óta minden évben hatalmas közönségsiker mellett rendezik meg. A Magyar Honvédség Központi Zenekar idei fellépésével immár harmadik alkalommal működött közre ezen rangos eseményen, a berlini Max-Schmeling sportcsarnokban.

1596041228

A központi zenekar idén is sikerrel lépett a közönség elé, és nagy tetszést váltott ki történelmi díszegyenruhája is.  A zenekar műsorát Bánfy Csaba őrmester ének produkciója színesítette. 

Az idei fesztiválon – Magyarország mellett – Norvégia, Hollandia, Lengyelország, az Amerika Egyesült Államok, Litvánia, Ukrajna és Németország reprezentatív katonazenekarai vettek részt. A 47 katonából álló magyar zenekar Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Kovács Tibor alezredes, karmester, Szabó Imre őrnagy, karmester-helyettes és Sárosi Péter százados, zenekarvezető szakmai vezetése mellett utazott ki Németországba.

1596041228