Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatodik születésnapját ünnepli az akadémia

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2017. november 16. 13:38

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek az MH Altiszti Akadémia katonái a szervezet megalakulásának hatodik évfordulójára.

1596041229

A képzéssel és kiképzéssel foglalkozó alakulat 2011. november 15-én jött létre a korábbi MH Központi Kiképző Bázis, illetve az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola összevonása után. Az integráció két lépcsőben valósult meg: először 2011. november 15-én az intézmény oktatási tevékenységet nem végző szervezeti elemei (az adminisztratív, kiszolgáló és biztosító elemek) olvadtak be az akadémia szervezetébe. 2012. július 31-én az oktatási tevékenységet végző szervezeti elemek (gyakorlatilag az oktatókat és szakoktatókat magukba foglaló szakcsoportok) is integrálódtak. Ezzel 2012. augusztus 1-je óta az MH Altiszti Akadémia integrált struktúrában, több mint ötszáz fős állandó állománnyal látja el feladatát, a Magyar Honvédség állományának katonai alap-, át- és továbbképzését.

Az elmúlt hat évben több ezer szerződéses legénységi állományú katona, pályakezdő tiszt és altiszt alapkiképzésének helyszíne volt a szentendrei alakulat. Emellett az altisztképzés teljes spektrumában zajlanak képzések, az altiszti alaptanfolyamtól a nappali rendszerű altisztképzésen át, számos zászlósi tanfolyamig és a legmagasabb szintű, Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyamig.

1596041229

Az ünnepi beszédet idén rendhagyó módon egy honvéd altisztjelölt, Barsy Richárd mondta. Kitért az altisztképzés közel százéves múltjára, a hagyományőrzésre, az altiszt elődökre. „Mindegyikünkben megvan az az érzés, hogy ez nem egy szakma vagy egy munka. Egy hivatást választottunk, amelyet tiszta szívből szeretnénk művelni, hogy később minél eredményesebben láthassuk el a haza szolgálatát. 2018 júliusában, amikor kikerülünk a nagybetűs altiszti életbe, felelősséget kell majd vállalnunk beosztottainkért. Az Altiszti Akadémián megkapjuk azt a tudást, illetve motivációt, amely segítségével hasznos tagjai leszünk a Magyar Honvédségnek" – mondta.

1596041229

Az idei alakulatnap különlegessége volt, hogy a most zajló Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam (ÖVAT) nemzetközi hetének résztvevői is megtisztelték a rendezvényt. Az akadémia színháztermében tizennégy nemzet vezető altisztje ünnepelte az alakulat megalakulásának évfordulóját. Az egyhetes nemzetközi rendezvényre hazánkba látogató, NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation- ACT) vezénylőzászlósa, CCM Sgt. Jack Johnson Jr. (főtörzszászlós), valamint a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokság (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) vezénylőzászlósa, CMS Davor Petek (főtörzszászlós) a vezető altisztképzéshez való kiemelkedő hozzájárulásért és együttműködésért Görgey-mellszobrot vett át Bozó Tibor dandártábornoktól, az alakulat parancsnokától.

Az állománygyűlés jutalmak és kitüntetések átadásával folytatódott, és a Szentendre Helyőrség Zenekar ünnepi műsorával zárult.

1596041230

Fotó: a szerző felvételei