Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Előfordult, hogy egymás felszerelését vittük…”

Szöveg: Gárdos Éva |  2013. szeptember 20. 13:26

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred minden év őszén megrendezi az éves katonai járőrbajnokságot, amelybe a KatonaSuli-programban résztvevő osztályokat is bevonja. Az idén szeptember 11-én került sor a megmérettetésre a Kaposvár melletti sántosi lőtéren és környékén. A ezred négy, a KatonaSulis diákok három csapattal neveztek be a bajnokságra.

1595960180

Mindegyik nevezett csapatnak egy hivatásos katona vezetője volt, többnyire azok, akik a diákokat oktatják katonai ismeretekre a szakközépiskolában.
A kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium 9. K, 10. K és 11. K. osztályai képviseltették magukat a versenyen, amelyet végül a Molnár Gábor zászlós vezette 10. K. osztály nyert meg. Ez az osztály az idén először vett részt ilyen megmérettetésben, s mivel katonai tereptant tanulnak, kitűnően kamatoztathatták elméleti ismereteiket. Második helyezést a 11. K. osztály, harmadik helyezést pedig a 9. K. osztály csapata ért el.

Molnár Gábor zászlós már évek óta oktatóként és katonai osztályfőnökként tevékenykedik a KatonaSuliban, s elmondása szerint azért a 10. K. osztály nyerte meg a versenyt, mert minden döntésüket megbeszélték a jobb tájékozódás miatt, s így kikerülték a hátráltató tényezőket.

1595960181

„Úgy érzem, hogy az első helyünket azzal szereztük meg, hogy kihasználtuk a terep jó adottságait, és nemcsak meneteltünk, hanem lehetőségeink és erőink kihasználásával futottunk is. Nagyon fontos volt a csapat jó összetartása, hiszen előfordult, hogy egymás felszerelését vittük, vagy egymás innivalóját ittuk. Célba éréskor nagyon elfáradtunk, de az a tudat, hogy megszereztük az első helyet, elfeledtette velünk a több, mint 15 kilométeren kiállt szenvedéseket" – mondta Molnár Gábor.

A járőrbajnokság szabályzata szerint a csapat egy katonai vezetőből és 6 diákból (öt fiú és egy lányhallgató) állt össze. A diákok nagyon élvezték a kihívásokat, erős volt a versenyszellem. Molnár Gábor oktató szerint nagyon hasznos a mai gyerekek számára az, hogy a számítógépek és a modern technika nyújtotta virtuális világ dominanciájának ellensúlyozása érdekében közösségi és gyakorlatias ismeretekkel egyensúlyozhatják ki a gyermekek nevelését-oktatását, melyben fontos szerepet kap a KatonaSuli-program.

1595960181