Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előszűrő állomás a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnél

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Ruzsa István |  2020. március 26. 14:27

Előszűrő sátrat állítottak fel a Magyar Honvédség katonái a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kérésére az intézet udvarán március 26-án, csütörtökön. A sátornak köszönhetően ezentúl biztonságosabb keretek között végezhető el az intézménybe érkezők járványügyi előszűrése.

1596077530

Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hasonló szituációban a Magyar Honvédség hármas szerepkört lát el. Mindenekelőtt képesnek kell lennie alapfeladatainak ellátására, a feladatot elvégző főerők – jelen pillanatban a rendvédelmi és egészségügyi szervek – támogatására, valamint közvetlen segítséget nyújt azoknak a szervezeteknek, akik a haderőhöz fordulnak. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója azzal a kéréssel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy a gyermekek előszűrésére biztosítson katonai sátrat. Kopcsó István kérdésünkre elmondta azt is: noha ilyen speciális helyzetben még nem próbálták ki, a rendszer nagyon jól működik, és az aktuális járványügyi szituációnak megfelelően módosítható.

1596077530

Dr. Bognár Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi osztályának főorvosa emlékeztetett: a Nemzeti Népegészségügyi Központ március 20-tól – az új koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedésekkel összefüggésben – járványügyi célra jelölte ki a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, és kötelezte a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő beteg gyermekek izolálására és ellátására. „Mivel kiemelten fontos számunkra a hozzánk érkező kis betegek és az intézmény dolgozóinak biztonsága, ezért a hozzánk bármilyen panasszal érkezők előszűrő vizsgálaton esnek át a Magyar Honvédség által biztosított sátorban. Akik a COVID fertőzés irányában pozitivitást mutatnak, azok ellátása a Vöröskereszt segítségével kialakítandó vörös zónában történik, akik pedig nem mutatnak tüneteket, a jelenleg is üzemelő sürgősségi osztályon kerülnek ellátásra." Dr. Bognár Zsolt elmondta azt is, hogy kialakítottak egy önálló intenzív részleggel rendelkező, COVID pozitív osztályt, illetve itt lehetőség van a koronavírusos gyermekek műtéti ellátásra is.

„Katonaként, édesanyaként és jövendőbeli nagymamaként számomra kifejezetten öröm, hogy segíthetünk a Heim Pál Gyermekkórház dolgozóinak és kis betegeinek. Nagy örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat azért, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk a gyermekeket és az édesanyákat" – tette hozzá végezetül dr. Muzsay Ildikó orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ operatív csoportjának vezetője.

GALÉRIA